Albert Square

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
This article is about the fictional location used in the BBC television programme, EastEnders. For the real-life square in Manchester, UK, see Albert Square, Manchester.
Albert Square
Albertsq.jpg
Aerial view of Albert Square as it was during the 1980s
Genre Opera
Type Square
Notable locations The Queen Victoria
Notable characters EastEnders characters

Albert Square is the fictional location of the BBC soap opera EastEnders. It is ostensibly located in the equally fictional London borough of Walford in London's East End. The square's design was based on the real life Fassett Square in Hackney, and was given the name Albert Square after the real life history of Prince Albert and the then deprived East End. The public house, The Queen Victoria, was also given its name due to this. One of the key characteristics of the pub is the window twitching by any of the occupants throughout the years. They are often known to look out of the windows, giving a view of the whole Square. This is especially common in dramatic storylines.

Central to the Square are the gardens. The garden is home to Arthur Fowler's bench, which was placed there in memory of him. The bench is also known as the Bench of Tears, as it is often the place where characters will go and cry.

The square is the centre for all of the everyday drama in all of Walford's residents' lives, most of the characters on EastEnders live on the square. Although a major place on the show, there are other places which are used in the show, like the market.

Albert Square within the EastEnders set[edit]

In reality, the exterior set for the fictional Albert Square is located in the permanent backlot of the BBC Borehamwood building, near to Elstree Studios Hertfordshire, at 51°39′32″N 0°16′40″W / 51.65889°N 0.27778°W / 51.65889; -0.27778.

The set is outdoors and open to the weather. The main buildings on the square consisted originally of hollow shells, constructed from marine plywood facades mounted onto steel frames. The lower walls, pavements, etc., are constructed of real brick and tarmac. The walls were intentionally built crooked to give them an aged appearance. The drains around the set are real so rain water can naturally flow from the streets.[citation needed] The square was built in two phases with only three sides being built, plus Bridge Street, to begin with in 1984, in time to be used for the show's first episode, which was aired on 19 February 1985. The fourth side of the square plus further expansion to the exterior set was completed in 1987 with a further, final, expansion in 1993.[citation needed] Most of the buildings on Albert Square have no interior filming space, with a few exceptions, and most do not have rears or gardens. Most areas by the front (and sometimes back) doors are decorated and dressed to match the interior set to allow shots of doors being opened.[citation needed]

The set was expanded further to include George Street, more shops and the tube station in 1992 in order to create further locations when EastEnders went from two to three episodes per week in 1993. The newer exterior sets including fish & chip shop, video shop and beauty salon have some interior filming space to create a greater sense of realism.[citation needed] As the show is filmed up to six weeks in advance, the trees need to have extra leaves stuck on them during the spring to make them look like they would in summer.[citation needed]

In February 2008 it was reported that Albert Square would transfer to Pinewood Studios in Buckinghamshire, where a new set will be built as the current set is looking rather shabby, with its flaws showing up on high-definition television broadcasts.[1] However, by April 2010 a follow-up report confirmed that Albert Square would remain at Elstree Studios for at least another four years, taking the set through its 25th anniversary.[2] The set was consequently rebuilt for high definition on the same site, using mostly real brick with some areas using a new improved plastic brick. Throughout rebuilding filming would still take place, and so scaffolding was often seen on screen during the process, with some story lines written to accommodate the rebuilding, such as the Queen Vic fire.[citation needed] In January 2014 the BBC announced on the EastEnders website that the set has been approved to be expanded by twenty percent, on the same site, with a temporary set to be constructed to be used for filming while the current set is expanded. [3]

References[edit]

External links[edit]