Australian Centre for Contemporary Art

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
The Australian Centre for Contemporary Art. The Malthouse Theatre is on the right.

The Australian Centre For Contemporary Art (ACCA) is a contemporary art gallery in Melbourne, Australia. The gallery is located on Sturt Street in the Melbourne Arts Precinct, in the inner suburb of Southbank. Designed by Wood Marsh Architects, the building was completed in 2002. The project incorporates Chunky Move, ACCA and the Playbox Theatre Company.

Openings in the façade are kept to a minimum

Design[edit]

ACCA consists of four large gallery spaces, and together with the neighbouring Malthouse Theatre and ACCA form a courtyard at the centre of the complex which is used as an outside performance and exhibition space. The building also includes two rehearsal studios and an administration facilities for dance company Chunky Move as well as a large set construction facility for the Playbox Theatre Company.

Interior

Openings in the distinctive rusty steel façade are kept to a minimum to support a broad array of installations, temporary and digitally projected work, which contrasts with the inter-pressed metal and glass surfaces in the interior. The design references the European model of the Kunsthalle, acting as a flexible shell for the display of art. [1]

Main Entrance

Exhibitions[edit]

In its first decade, ACCA had already commissioned over 200 new works by both Australian and International Artists. Every year ACCA commissions six or seven new Australian artists for exhibition. Featured Australian artists have included Pat Brassington, Callum Morton, Peter Cripps, Rosslynd Piggot, Patricia Piccinini, alongside international artists such as Martin Creed, Barbara Kruger, Tacita Dean, Jenry Holzer and Joseph Kosuth.[2] ACCA also presents many thematic exhibitions, as well as public art through initiatives such as the Big Wall project.

Sculpture[edit]

Following the completion of construction, the infamous sculpture Vault by Ron Robertson-Swann was relocated to the building's forecourt, where it remains today.

Awards[edit]

• Institutional Architecture Award, 2003[3]
National Awards 2003

References[edit]

External links[edit]

Coordinates: 37°49′35″S 144°58′01″E / 37.826497°S 144.967014°E / -37.826497; 144.967014