Bassin de Naurouze

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Coordinates: 43°21′09″N 1°49′15″E / 43.3525°N 1.820833°E / 43.3525; 1.820833 The Bassin de Naurouze is an octagonal holding tank, created during the building of the Canal du Midi as designed and built by Pierre-Paul Riquet. It was abandoned a few years after construction of the canal because of its recurrent silting problems. The flow of water from the Bassin de Saint-Ferréol joins the Canal du Midi at this point near the Seuil de Naurouze. Riquet hoped to build a city around the basin and also considered building a port. However, it easily filled with silt and its use discontinued. A lawn replaced the empty pool, and it is crossed by a straight path lined with plane trees. [1] [2]

Bassin de Naurouze

References[edit]

  1. ^ Rolt, L. T. C. (1973). From Sea to Sea: The Canal Du Midi. Ohio University Press. ISBN 978-0-8214-0152-1. 
  2. ^ Mukerji, Chandra (2009). Impossible Engineering: Technology and Territoriality on the Canal du Midi. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-14032-2. 

Gallery[edit]