Berlaymont building

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Berlaymont
Commflag.jpg
The building seen from the square
General information
Type Governmental offices
Location Brussels, Belgium
Address 200 Wetstraat / Rue de la Loi
1000 Brussels
Coordinates 50°50′37″N 4°22′58″E / 50.84361°N 4.38278°E / 50.84361; 4.38278Coordinates: 50°50′37″N 4°22′58″E / 50.84361°N 4.38278°E / 50.84361; 4.38278
Current tenants European Commission
Construction started 1963
Completed 1969
Owner European Commission
Landlord S.A. Berlaymont 2000
Technical details
Floor count 14
Floor area 240,500 m²
Design and construction
Architect Lucien De Vestel with;
Jean Gilson, André Polak and Jean Polak
Structural engineer Joris Schmidt

The Berlaymont (French pronunciation: ​[bɛʁlɛmɔ̃]) is an office building in Brussels, Belgium, that houses the headquarters of the European Commission, which is the executive of the European Union (EU). The structure is located at Schuman roundabout at Wetstraat 200 Rue de la Loi, in what is known as the "European district".

Usage[edit]

Berlaymont as seen from Wetstraat / Rue de la Loi

The building has housed the European Commission since its construction, and has become a symbol of the Commission (its name becoming a metonym for the Commission) and the European presence in Brussels. The Commission itself is spread over some 60 odd buildings, but the Berlaymont is the institution's headquarters, being the seat of the President of the European Commission and its College of Commissioners.

The following Directorates-General (departments) are also based in the Berlaymont: Human Resources and Security (HR), Bureau of European Policy Advisers (BEPA), Communication (COMM), Brussels Office of Infrastructure and Logistics (OIB), Secretariat-General (SG) and the Legal Service (SJ).[1]

The office of the President and the Commission boardroom are on the 13th floor (occupied by the President in defiance of superstition surrounding the number), together with the meeting room of the Hebdo and the restaurant La Convivialité.

History[edit]

Background[edit]

With the number of European civil servants rapidly growing since their arrival in Brussels in 1958, the European Commission required more and more office space across the city. By 1965, the Commission alone had 3,200 staff scattered across 8 different cramped buildings. The situation, which started as soon as they arrived due to the lack of large office blocks, became critical and the Commission tried to concentrate its staff in a number of rented buildings around Schuman roundabout. The Belgian government, becoming aware of the problem and keen to ensure that the Commission stayed, offered to build a prestigious administration complex large enough to house the entire staff. President Walter Hallstein was interested but cautious about making long-term commitments while the issue of where the institutions were based was still being discussed. However, the need for office space was overwhelming.[2]

The Berlaymont convent and boarding school (rue de la Loi) around 1900

The Belgian government's proposal required sufficient land which would preferably be in the Leopold Quarter (where they were already based) and near the homes of the civil servants to the south and east. The land chosen was then occupied by the Dames de Berlaymont, a 300-year old convent which managed a venerable girls' school.[3] The convent and school moved to a larger and quieter site out of the city centre in Waterloo. Once the Belgian state finished their new school and built infrastructure to it, the Dames de Berlaymont handed the site, which they had been under pressure to sell to developers for years, to the Belgian government in November 1963.[4]

To organise what was needed, the Belgian Foreign Minister Pierre Wigny suggested a "Commission consultative Berlaymont", where the Commission, the Belgian Public Works Ministry, the contractors and the architects could draw up the plans. However, the Belgian state desired a building not just tailored to the Commission, but something that could be used by its own civil servants were the Commission to leave. This was also why they favoured a central office building rather than the project for the construction of a "European city" on the Etterbeek. Due to the plans not meeting their exact desires, the Commission gained a lower rent.[5]

Construction[edit]

The work was planned so that as soon as each wing was complete, staff could move in while the rest of the building was still under construction. The north and east wings were to be completed first (estimated for August 1961 though that proved optimistic). The south would take longer given the need to demolish more buildings including the girls school, with the Dames du Berlaymont unable to vacate until 1963. The Belgian government, realising that budgetary constraints meant it could not meet any of the deadlines, resorted to outside funding from the Office de sécurité sociale d'Outre-mer (OSSOM). OSSOM would own the land but the building would be constructed and rented by the Belgian government with rent deducted from its contribution to OSSOM's budget. Eventually it would buy it in 1985 through regular instalments while it was being sublet to the Commission. OSSOM awarded the construction contract to an association of entrepreneurs: Enterprises François et Fils with Compagnie belge des Chemins de fer et d'entreprises, Compagnie industrielle de travaux and Armand Blaton. The lack of a public tender was criticised by the Belgian audit office.[6]

The Berlaymont in 1975, President François-Xavier Ortoli seen in the centre.

In 1963, the first wing (north east) entered its active phase and was scheduled to be finished by the end of 1965. Concreting on that wing was finished in November 1964, completion was pushed back from the start of 1966 by a year due to the rail companies failing to vault the nearby railway line that prevented access to the ground floor. The wing was completed on 1 February 1967, with the first civil servants moving in three months later. The three-month gap was due to disagreements about the conditions of the lease. The Belgian state was to lease the whole building to the Commission starting from when the work was finished, however the other member states found the cost excessive and wanted to explore other options, gaining a lease for the one and only completed wing instead. The lease came into effect on 1 May 1967 and cost €545,366 (the whole building would be €4.82 million, a reduction of €2.48 million taking into account construction costs). The building was only fully occupied at the beginning of September of that year.[7]

Expansion[edit]

However, from the start of the project, it was clear that the Commission would expand beyond the capacity of the Berlaymont. The Charlemagne building became available for the Commission. Furthermore, there was a building on Rue Archimède, this would allow the Commission to concentrate itself in these buildings around Schuman roundabout and vacate the outer office complex. The cost of this deterred the Council from approving the plan, seeing the rent being driven too high.[8]

The Commission also wanted to occupy the whole of the Berlaymont, which it shared with the Council and Parliament. The public most associated the Commission with the building and it was seen as a matter of pride that they occupy the entire building. Doing so would give them more room and if they occupied that with the Joyeuse Entrée building which it had before, they would have enough space and the Charlemagne building could be occupied entirely by the Council. This would mean they could communicate well but not have to work in the same building. The Council eventually agreed but moved into a different building on the roundabout.[9]

Renovation[edit]

Renovation of the building became the responsibility of the Belgian state when it bought the Berlaymont from OSSOM in 1985, but put off any work due to budgetary constraints. The Commission complained and Belgium offered to sell the building to them at a reduced rate (the rent was already half) but as the political question of a permanent seat had not been decided the Commission was not in a position to buy. Renovation suddenly became an important issue when flaked asbestos was found in the building in 1990. The civil servants' trade unions put on the pressure and the issue was used as a pretext for a full renovation as the facilities had become outdated and were not able to cope with the influx of new members.[10]

Demolition was not an option as the foundations anchored the local road and metro networks, which would be put in danger if the Berlaymont were to be destroyed. However it was hard to establish a full renovation budget due to budgetary constraints of the Belgian government. Hence, it was decided to bring in private sector financial institutions in the form of a management and renovation company: SA Berlaymont 2000 (in which the Belgian state remained a major shareholder). Berlaymont 2000 would pay €74.3 million to the Belgian state (also acting as a guarantor) and provide €160 million for the work, and in exchange it would gain a long lease on the building. Seeing it as a profitable investment, the following companies joined Berlaymont 2000: Citilease (affiliate of Citybank), CGER and BACOB. They began to provide finance and the Commission's rent went up considerably to cover costs. The project was scheduled to start in 1994 and to take five years.[11]

At the end of 1991, the Commissioners and their cabinets moved to the rapidly completed Breydel building while other departments moved out to buildings across the quarter and the wider capital: Auderghem, Evere and Etterbeek. In total, 11 buildings costing €14.8 million a year to the Belgian state: in return the Commission kept paying the Berlaymont rent while it was vacated.[12] However, the project began to face setbacks which tarnished Belgium's image as it failed to decide working arrangements which put back preliminary studies until Berlaymont 2000 took over in 1996 and set up a team to carry out the necessary studies. The Commission then stalled, doubting that the proposed plans would sufficiently adapt the Berlaymont to its new needs. Eventually, the plans were adapted enough for the Commission not only to accept them and return to the Berlaymont but to pay the renovation costs, signing a long lease in 1997 with an option to purchase.[13]

Work on removing the asbestos began in the summer of 1995, three and a half years after the building was vacated. Work was expected to finish in February 1997, however inefficient organisation led to delay after delay: rumours about air pollution and violation of standards, electricity failures and asbestos outside the screen brought work to a halt. Longer time frames and more capital were demanded to complete the work. Outside management was brought in with asbestos removal being completed in 1999.[14] Renovation work started on 1 June 1999 with work on full modernisation of the building, including better natural light flows and construction was expected to be finished by the end of 2001 according to optimistic forecasts. However once more there were further delays from the subcontractors, Berlaymont 2000 and SNCB who were constructing a railway link below the building. Completion date was pushed back each year until it reached mid-2004.[15]

Despite further considerable delays and legal battles, the building was handed over to the Commission in stages, starting from 1 July 2004 with civil servants moving back just before the start of the Barroso Commission, with their related cabinets and a total of 2,700 civil servants.[16] In total, renovation took 13 years, five years longer than it took to build. The December 1998 handover date was delayed five times and the bill to the Belgian state for the poor planning and disagreements amounted, by some estimates, to €824 million.[17]

May 2009 Fire[edit]

On 18 May 2009 at approximately 1100GMT the Berlaymont building was evacuated following a fire which started in the press room. There are no reported casualties.[18] The building does not have a fire sprinkler system except in the garage.[19]

Architecture[edit]

Exterior blinds of the Berlaymont, added in the renovation.

The building, under the provisional name "Centre Administratif Europe", was designed by Lucien de Vestel, in association with Jean Gilson (Groupe Alpha), André & Jean Polak and with the recommendations of the engineer Joris Schmidt. It was directly inspired by the 1958 secretariat building of UNESCO in Paris (which was designed by Marcel Breuer, Pier Luigi Nervi and Bernard Zehrfuss). The technical design was ground breaking at the time and generated an enthusiastic response from one particular Brussels journal: "This design concept reflects both the 20th century innovative spirit and sheer audacity and brings to mind the astonishing civil engineering arrow at the 1958 exhibition." – Présences magazine.[20]

The building has a cruciform design with four wings of unequal size spanning from a central core. It was built on piles located beneath each wing, supporting a 40-metre high narrow ridge of concrete which in turn supported steel beams forming the frame of the glass façade covering the prefabricated floors. The top, 13th, floor however was supported directly by the upper beams, suspended entirely by them making the lower level free standing except for the core. The design is intended to convey a feeling of light and transparency. It further includes decorative details such as sculptures and frescos to prevent it from becoming monotonous.[21]

The complex was initially designed to house 3000 civil servants and 1600 cars in a four-level underground car park under the whole complex.[22] Foundations run to 20 metres deep. The number of lower levels (which link to the road tunnels and metro) was due to the 55-metre height restriction around the Cinquantenaire (so as not to spoil the view)[23] It also included 17 flexible conference rooms which could be used by the European Parliament and Council of Ministers. There were a further nine Commission meeting rooms on the upper floors. Free space outside was converted into public gardens and terraces.[22]

Interior of the new Berlaymont, shown here is the Commission's meeting room on floor 13.

Post-renovation, the structure has not changed except for a press extension, but there have been a number of internal and landscape changes. Traffic flow has been improved, but underground parking has been reduced by 25% and surface parking has been almost entirely converted into a pedestrian mall which flows into the surrounding urban landscape. Security has also been improved, and a lighting well provides natural light to the restaurant and multimedia centres. The helipad was replaced by a cupola which houses the commission's meeting room, looking out over Schuman roundabout. The building also meets the strictest environmental standards, reusing light, power and heat throughout the building.[24]

The façade was replaced with a curtain wall with mobile glass screens that adapt to weather conditions and reduce glare while still allowing light in. They also act as a sound barrier, reducing noise from the rue de la Loi. The windows cut off the air conditioning when opened to prevent energy being wasted. Offices, which are now larger, can have their heating adjusted automatically or individually. The heating is turned off automatically when the room is unoccupied.[25]

The building now has 240,000 m² of floor space on 18 levels, connected by 42 lifts and 12 escalators. Offices for 3,000 officials and meeting rooms are in the tower. Restaurant and services, a 900 seat cafeteria, TV studio, conference rooms, storage rooms, Nordic sauna, car parking for over 1,100 vehicles and various services occupy the basement. Architects Pierre Lallemand, Steven Beckers and Wilfried Van Campenhout carried out the 1991–2004 renovation.

In popular culture[edit]

  • The building briefly appeared in the 2006 film, "Children of Men", shown along with buildings in other cities that had been subject to attacks.
  • Berlaymont appears in the sequel to NRK's drama mini-series "Kodenavn Hunter"
  • The building is shown in the music video for Belgian EBM band Front 242's "Headhunter"

See also[edit]

References[edit]

  • Demey, Thierry (2007). Brussels, capital of Europe. S. Strange (trans.). Brussels: Badeaux. ISBN 2-9600414-2-9. 
  1. ^ "List and maps of Commission buildings in Brussels". European Commission: Office of Infrastructure and Logistics – Brussels (Europa (web portal)). Retrieved 12 August 2008. 
  2. ^ Demey, 2007: 222–3
  3. ^ Demey, 2007: 224
  4. ^ Demey, 2007: 233
  5. ^ Demey, 2007: 234–5
  6. ^ Demey, 2007: 238–40
  7. ^ Demey, 2007: 240–1
  8. ^ Demey, 2007: 242–3
  9. ^ Demey, 2007: 246–7
  10. ^ Demey, 2007: 248–9
  11. ^ Demey, 2007: 249–50
  12. ^ Demey, 2007: 251
  13. ^ Demey, 2007: 252–3
  14. ^ Demey, 2007: 254–8
  15. ^ Demey, 2007: 259
  16. ^ Demey, 2007: 265
  17. ^ Demey, 2007: 273
  18. ^ BBC News
  19. ^ Berlaymont fire hits Commission business
  20. ^ Demey, 2007: 235–6
  21. ^ Demey, 2007: 237
  22. ^ a b Demey, 2007: 238
  23. ^ Demey, 2007: 340
  24. ^ Demey, 2007: 266–69
  25. ^ Demey, 2007: 270–1

External links[edit]