Cortile del Belvedere

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
A carousel in the Cortile del Belvedere, 1565: Étienne du Perac has exaggerated the vertical dimensions, but Bramante's sequence of monumental axially-planned stairs are visible.

The Cortile del Belvedere, the Belvedere Courtyard, designed by Donato Bramante from 1506 onward, was a major architectural work of the High Renaissance at the Vatican Palace in Rome; its concept and details reverberating in courtyard design, formalized piazzas and garden plans throughout Western Europe for centuries.[citation needed] Conceived as a single enclosed space, the long Belvedere court connected the Vatican Palace with the Villa Belvedere in a series of terraces connected by stairs, and was contained on its sides by narrow wings.

Bramante did not see the work completed, and before the end of the sixteenth century it had been irretrievably altered by a building across the court, dividing it into two separate courtyards.

Early History and Bramante's Design[edit]

Innocent VIII began construction of the Villa Belvedere on the high ground overlooking old St Peter's Basilica, in 1484. Here, where the breezes could tame the Roman summer, he had the Florentine architect Antonio Pollaiuolo, design and complete by 1487 a little summerhouse, which also offered spectacular views to the east of central Rome and north to the pastures beyond the Castel Sant'Angelo (the Prati di Castello). This villa suburbana was the first pleasure house to be built in Rome since Antiquity.[1]

When Pope Julius II came to the throne in 1503, he moved his growing collection of Roman sculpture here, to an enclosed courtyard within the Villa Belvedere itself. Soon after its discovery, Julius purchased the ancient sculpture of Laocoön and His Sons and brought it here by 1506. A short time later, the statue of Apollo became part of the collection, henceforth to be known as the Apollo Belvedere, as did the heroic male torso known as the Belvedere Torso.

Bramante's design

Julius commissioned Bramante to link the Vatican Palace with the Villa Belvedere. Bramante's design is commemorated in a fresco at the Castel Sant'Angelo; he regularized the slope as a set of terraces, linked by rigorously symmetrical stairs on the central longitudinal axis, to create a sequence of formal spaces that was unparalleled in Europe, both in its scale and in its architectural unity.[citation needed]

A series of six narrow terraces at the base was traversed by a monumental central stair leading to the wide middle terrace.[2] The divided stair to the uppermost terrace, with flights running on either side against the retaining wall to a landing and returning towards the center, was another innovation by Bramante. His long corridor-like wings that enclose the Cortile now house the Vatican Museums collections. One of the wings accommodated the Vatican Library. The wings have three storeys in the lower court and end in a single one enclosing the uppermost terrace.

The whole visual scenography culminated in the semicircular exedra at the Villa Belvedere end of the court. This was set into a screening wall devised by Bramante to disguise the fact the villa facade was not parallel to the facing Vatican Palace facade at the other end. The entire perpectivised ensemble was designed to be best seen from Raphael's Stanze in the papal apartments of the palace.[3]

Subsequent History[edit]

This 1st-century Roman bronze Pigna ("pinecone") in front of the exhedra, gives the name Cortile della Pigna to the highest terrace; it was an ancient fountain.

Shortly after, the court was home to the papal menagerie. It was on the lower part of the courtyard that Pope Leo X would parade his prized elephant Hanno for adoring crowds to see. Because of the pachyderm's glorious history he was buried in the Cortile del Belvedere.[4]

The court was incomplete when Bramante died in 1514. It was finished by Pirro Ligorio for Pius IV in 1562–65. To the great open-headed exedra at the end of the uppermost terrace, Ligorio added a third storey, enclosing the central space with a vast half-dome to form the largest niche that had been erected since Antiquity— the nicchione visible today from several elevated outlooks around Rome (illustration). He completed his structure with an uppermost loggia that repeated the hemicycle of the niche and took its cue from scholarly reconstructions of the ancient sanctuary dedicated to Fortuna Primigenia at Praeneste, south of Rome.

Sphere Within Sphere by Pomodoro in the Cortile della Pigna

The lowest, and largest level of the court was not planted. It was cobbled and paved with a saltire of stones laid corner to corner and had semi-permanent bleachers set against the Vatican walls to serve for outdoor entertainments, pageants and carousels such as the festive early-17th-century joust depicted in a painting in Museo di Roma, Palazzo Braschi. The upper two levels were laid out with of patterned parterres that the Italians referred to as compartimenti, set in wide gravelled walkways. The four sections (now grassed) of the upper courtyard have the same pattern that appears in 16th-century engravings.

Sixtus V spoiled the unity of the Cortile (1585–90) by erecting a wing of the Vatican Library, which occupies the former middle terrace and bisects the space. James Ackerman has suggested that the move was a conscious one, designed to screen the secular, even pagan nature of the Cortile and the collection of sculptures that Pope Adrian VI had referred to as "idols". Today the lowest terrace is still called the Cortile del Belvedere, but the separated upper terrace is called the Cortile della Pigna after the Pigna, a large Roman bronze pinecone (originally part of a fountain), positioned in front of the niche.

In 1990, a sculpture of two concentric spheres by Arnaldo Pomodoro was placed in the middle of the upper courtyard.[5]

See also[edit]

Notes[edit]

  1. ^ Ackermann, James S. (1951). "The Belvedere as a Classical Villa". Journal of the Warburg and Courtauld Institutes (yumpu.com) 14: 70–71. Retrieved 2014-01-24. 
  2. ^ The middle terrace was obliterated by the cross wing of Sixtus V in 1589.
  3. ^ This view exaggerated in the engraving (illustration, above right) made to commemorate the festive carousel celebrating the marriage of one of Pius IV's nephews in 1565. The illustration reverses the drawing it was made from: the court where the sculptures were displayed appears in the engraving at upper left instead of upper right.
  4. ^ Bedini, Silvio (2000). The Pope's Elephant. Penguin Books. pp. 143–144. ISBN 978-0140288629. Retrieved 2014-01-24. 
  5. ^ "Vatican Courtyards". Vatican City State. Retrieved 2014-01-24. 

References[edit]

  • James Ackerman, 1964. The Cortile del Belvedere (London: Thames & Hudson)
  • Roberto Piperno, "Giardino e Casino Pontificio del Belvedere": the Cortile as seen by Giuseppe Vasi
  • Hans Henrik Brummer, 1970. "The Statue Court in the Vatican Belvedere" (Stockholm: Almqvist & Wiksell)
  • Matthias Winner, 1998. "Il Cortile delle Statue : Akten des Internationalen Kongresses zu Ehren von Richard Krautheimer" (Mainz : Von Zabern)

Coordinates: 41°54′15″N 12°27′17″E / 41.90417°N 12.45472°E / 41.90417; 12.45472