File:Man voor het Vuurpeloton.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Man_voor_het_Vuurpeloton.jpg(240 × 320 pixels, file size: 61 KB, MIME type: image/jpeg)

)== Summary ==

Description
English: Statue in Haarlem: Man in front of firing squad. Sculptor: Mari Andriessen. Date: march 7 1949. Memorial for 15 people being shot there at random by nazis, march 7 1945 (at the end of WW II )
Nederlands: Monument in Haarlem: 'Man voor het Vuurpeloton'. Het beeld is gemaakt door Mari Andriessen en onthuld op 7 maart 1949. Gedenkteken voor 15 mensen die daar willekeurig zijn neergeschoten op 7 maart 1945 door de nazi's in WO II. Vlak voor de bevrijding, de buurtbewoners werden gedwongen om te kijken.
Het monument 'Man voor het Vuurpeloton' in Haarlem is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een laag plateau van oude klinkers. Achter het gedenkteken staat een groene haag. Het beeld is 1 meter 90 hoog. De tekst op de voorzijde in het plaveisel luidt: 'HIER WERDEN OP 7 MAART 1945 15 NEDERLANDERS GEFUSILLEERD.' In een natuurstenen strip van circa 10 meter breed zijn de namen en leeftijden van de omgekomenen gebeiteld. Beeldhouwer Mari Andriessen heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: 'Ik maakte eerst iets van een vrouw met fakkel en zo, maar verwierp dat idee gelukkig. Toen zag ik in een tijdschrift een foto van een jonge Griekse verzetsstrijder op 't ogenblik dat hij gefusilleerd werd. Dat was een foto alleen van zijn hoofd. Ik vond toen dat ik dáárvan uit moest gaan en maakte een ontwerp ter grootte van 78 cm. Na de goedkeuring van het comité maakte ik het beeld ter grootte van 1.90 meter. Ik moet hier onmiddellijk aan toevoegen dat het kleine beeld véél en véél beter is en dat daarin meer dan in 't grote beeld het al dood zijn - van de wereld af zijn - tot uitdrukking komt. Overigens merk ik wel dat dit gevoel toch uit het grote beeld wel op mensen overkomt.' De positie en de entourage van het monument zijn jaren lang onderwerp van discussie geweest. Het was lastig een evenwicht te vinden tussen de kwetsbaarheid van het gedenkteken en de achtergrond. Tot 1979 stond het beeld op een verhoging. Op verzoek van de gemeentelijke adviescommisie Toegepaste Monumentale Kunst (TMK) en de Mari Andriessenstichting werd het beeld verplaatst en staat het nu zoals Andriessen het heeft bedoeld: de toeschouwer wordt direct betrokken bij het beladen monument, voordat de executie voltrokken zal worden. Het monument is geplaatst aan de Dreef bij het Houtplein te Haarlem. (Deze informatie is van de Archiefdienst voor Kennemerland: http://www.tplatform.nl/bestel_item_detail.php?id=263)
Date
Source Own work
Author Tasja



This is an image of a war memorial in the Netherlands, number:
509

Licensing

Public domain I, the copyright holder of this work, release this work into the public domain. This applies worldwide.
In some countries this may not be legally possible; if so:
I grant anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

0.01013171225937183383 second

8.2 millimetre

image/jpeg

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current12:54, 23 September 2008Thumbnail for version as of 12:54, 23 September 2008240 × 320 (61 KB)Tasja~commonswiki{{Information |Description={{en|1=Statue in Haarlem: Man in front of firing squad. Sculptor: Mari Andriessen. Date: march 7 1949. Memorial for 15 people being shot there at random by nazis, march 7 1945 (at the end of WW II ) }} {{nl|1=Monument in Haarlem
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata