John Joseph Moakley United States Courthouse

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
John Joseph Moakley United States Courthouse
MoakleyFederalCourthouseRear.JPG
The Courthouse as seen from the Boston waterfront.
Location within Boston
Location within Boston
Location within Boston
General information
Status Complete
Type Federal Courthouse
Address 1 Courthouse Way, Boston, Massachusetts 02210
United States
Coordinates 42°21′14″N 71°2′49″W / 42.35389°N 71.04694°W / 42.35389; -71.04694Coordinates: 42°21′14″N 71°2′49″W / 42.35389°N 71.04694°W / 42.35389; -71.04694
Elevation 0 feet (0 m) Above mean sea level
Current tenants United States Court of Appeals for the First Circuit
United States District Court for the District of Massachusetts
Completed 1999
Cost $170 million
Owner United States
Technical details
Floor count 10
Floor area 675,000 square feet (62,700 m2)
Design and construction
Architecture firm Pei Cobb Freed & Partners
Structural engineer LeMessurier Consultants
Main contractor Clark Construction Group, Inc

The John Joseph Moakley United States Courthouse is a federal courthouse for the United States Court of Appeals for the First Circuit and the United States District Court for the District of Massachusetts, located on Fan Pier on the Boston, Massachusetts waterfront. Named after Congressman Joe Moakley, the 675,000-square-foot (62,700 m2) building was completed in 1999 at a cost of $170 million and has won many design awards.[1]

The courthouse is served by a stop on Boston's Silver Line.

Details[edit]

The courthouse serves as headquarters for the United States Court of Appeals for the First Circuit and the United States District Court for the District of Massachusetts. The building houses two courtrooms for the Court of Appeals and 25 courtrooms for the District Court, as well as 40 judges' chambers, a Circuit law library, the office of a United States Congressman, offices for the United States Attorney, extensive support facilities for the United States Marshals service and Pre-Trial and Probation services, as well as a day-care facility. The 675,000-square-foot (62,700 m2) building, clad in water-struck brick with granite trim, has ten floors above grade and one below.[2]

It was the first major project to be awarded as part of the United States Court Design Guidelines and incorporates General Services Administration's goals for imparting dignity and social significance, while creating modern and innovative justice architecture.[3]

Public access to the courtrooms is provided through a sequence of spaces — Entrance Hall, Rotunda, Great Hall, and Galleries.[2] Twenty-one large-scale paintings were commissioned from Ellsworth Kelly and are installed in these areas.[2]

The courtrooms themselves are distinguished by a motif of large arches defined by wood moldings and stenciled ornament.[2]

Design Team[edit]

Design Awards[edit]

References[edit]

External links[edit]