Lingering Garden

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
UNESCO World Heritage Site
Classical Gardens of Suzhou
Name as inscribed on the World Heritage List
Auspicious Cloud Capped Peak
Type Cultural
Criteria i, ii, iii, iv, v
Reference 813
UNESCO region Asia-Pacific
Inscription history
Inscription 1997 (21st Session)
Extensions 2000

Lingering Garden (simplified Chinese: 留园; traditional Chinese: 留園; pinyin: Liú Yuán) is a renowned classical Chinese garden. It is located at 338 Liuyuan Rd. Suzhou, Jiangsu province, China (留园路338号). It is recognized with other classical Suzhou gardens as a UNESCO World Heritage Site. In 1997, the garden, along with other classical gardens in Suzhou, was recorded by UNESCO as a World Heritage Site. The garden also stores two UNESCO Intangible World Heritage Arts; Pingtan (评弹) and Guqin music.

History[edit]

Lingering Garden is located outside the Changmen gate (阊门) of Suzhou, Jiangsu province. It was commissioned by Xu Taishi (徐泰时), an impeached and later exonerated official in 1593 CE. Stonemason Zhou Shicheng (周时臣) designed and built the East Garden (东园) as it was initially called. The East Garden became famous in its day when the magistrates of Wu and Changzhou County both praised the design of Shi Ping Peak, a rockery constructed to resemble Tiantai Mountain in Putao.[1]

Ownership passed to Liu Su, another official in 1798 CE. After extensive reconstruction, he renamed it Cold Green Village after a verse, "clean cold color of bamboo, limpid green light of water". Keeping with that theme, he added pine and bamboo groves. He was an avid collector of Scholar stones and added 12 more to the garden housing them in the "stone forest". It was also at this time the "Celestial Hall of Five Peaks" was built. The garden soon acquired the nickname "Liu Yuan" from the owner's surname. From 1823 CE the garden was open to public, and became a famed resort.[2]

Ownership passed to Sheng Kang, a provincial treasurer of Hubei in 1873 CE. He repaired the damaged caused to the garden by the chaos of the Taiping. After three years the reconstruction was complete in 1876 CE, and the garden was renamed to Liu Yuan (留园).[3] The name, while homophonous to an older name, connotes leisure and is thus pays tribute to the former owner as well as the resort period of the garden. It was at this time the "Auspicious Cloud Capped Peak" stone was moved to its current location.[2] The garden was inherited by Sheng Xuanhuai from his father, he abandoned the garden in 1911 and it fell into disrepair

During Sino-Japanese War, the garden was abandoned again, and it even degenerated into breeding zone for army's horses. After establishment of the People's Republic of China, Suzhou government took over and renovated the garden. It was reopened to the public in 1954.[3] In 2001 the garden was added to the UNESCO Word Heritage list, and remains a major tourist destination.

Since its creation the Lingering Garden has been well received by critics and has inspired artists. The East Garden is described and praised in Sketches of Gardens and Pavilions by Yuan Hongdao (magistrate of Changzhou County), "...It is the best of its kind south of the Yangtze River."[2] It was also described in the work Notes on the Hou Yue Tang by Jiang Yingke (magistrate of Wu County). After the East Garden was transformed into the Lingering Garden it was again praised by Yu Yue in his Notes on Lingering Garden, "The rockeries plants pavilions towers and halls are among the best in Wu County."[2]

Design[edit]

The 23,310 m2 garden is divided into four distinctly themed sections; East, Central, West, and North.[4] The Central area is the oldest part of the garden. Buildings, the primary feature of any Chinese garden, occupy one third of the total area. A unique feature this garden is the 700 m covered walk which connects them.[4] The built elements of the garden are grouped by section.[5] The ensemble of structures in the central garden encircles a pond and grotto main feature. The grotto is constructed of yellowstone granite and was created by the noted artist Zhou Binzhong. The Eastern section of the garden is arrayed around the cloud capped peak stone. A central courtyard is ringing by buildings. Behind the Old Hermit Scholars' House is the Small Court of Stone Forest, a collection of Scholar stones and connected minor courtyards. The western section is mostly natural containing only a few pavilions, a large artificial hill, and a Penzai garden.

See also[edit]

Notes[edit]

  1. ^ Yuan 2004
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n Yuan, 2004
  3. ^ a b Lingering Garden
  4. ^ a b Ministry, 2003
  5. ^ UNESCO, 2003

References[edit]

External links[edit]



Coordinates: 31°19′03.10″N 120°35′17.20″E / 31.3175278°N 120.5881111°E / 31.3175278; 120.5881111