Michael Faraday Memorial

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
The Michael Faraday Memorial stands in the middle of the roundabout

Coordinates: 51°29′42″N 0°6′2″W / 51.49500°N 0.10056°W / 51.49500; -0.10056

The Michael Faraday Memorial is a monument to the Victorian scientist Michael Faraday in Elephant and Castle, London, England.

The stainless steel box-shaped structure was designed by modern movement architect Rodney Gordon in 1959 and built in 1961 on the centre of the northern roundabout of the Elephant and Castle gyratory system. It commemorates Michael Faraday's importance as a scientist and was placed in Elephant and Castle because Faraday's birthplace is nearby in Newington Butts.

The interior of the construction contains a London Underground electrical substation for the Northern line and Bakerloo line (somewhat appropriate for a memorial to one of the great pioneers of electricity). Rodney Gordon originally designed the box clad in glass, intending the workings of the transformer to be seen. The possibility of vandalism prevented this, so the design was changed to a metal casing.

Aspects of Gordon's design which explained the connection to Faraday were left out when it was constructed, so few people realise why it is there. However, there is an inscription in the concrete paving nearby explaining that it is the Faraday Memorial.

In 1996 the monument was given Grade II listed building status. In the same year the memorial was given a new lighting scheme designed by a local schoolgirl from English Martyrs R.C primary school, the result of a competition held by Blue Peter, the BBC children's programme.

Plans in the early 00s to redevelop the Elephant and Castle included turning the roundabout into a peninsula and moving the Michael Faraday Memorial 400 metres south-east to the Walworth Road where it would stand next to the Cuming Museum and possibly become part of a proposed science museum. These plans have now been shelved as the regeneration of Elephant and Castle then evolved into a scheme that retains the roundabout, before changing into a scheme that retained the memorial in its current position by 'peninsulaising' it, in the process making it easier to access.[1]

In May 2012 the sixteen-year-old lighting scheme (which had long since stopped working) was replaced with a new 'disco' theme by Southwark Council which animates every evening after dark. In 2012 plans to redevelop the roundabout have begun to be developed and community consultation has begun. A new place making initiative for the space was launched in June 2012 which sees the Faraday Memorial at the heart of this London landmark called simply "Elephant and Castle Roundabout".

References[edit]

External links[edit]