Mirela Maniani

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Mirela Manjani)
Jump to: navigation, search
Mirela Maniani
Medal record
Women's athletics
Representing  Greece
Olympic Games
Silver 2000 Sydney Javelin
Bronze 2004 Athens Javelin
World Championships
Gold 1999 Seville Javelin
Gold 2003 Paris Javelin
Silver 2001 Edmonton Javelin
European Championships
Gold 2002 Munich Javelin

Mirela Maniani or Manjani (Greek: Μιρέλα Μανιάνι, [miˈrela maˈɲani]; born December 21, 1976 in Durrës, Albania) is a retired Greek javelin thrower. Prior to 1997 she represented Albania.

Life and athletic achievements[edit]

Maniani was born Mirela Manjani in December 21, 1976 in Durrës, Albania). In 1996, in a track and field meet in the University of Alabama she set a new Albanian national record at 62.46m (up to April 2014 she still holds the national record of Albania).[1]

She represented Albania at the 1996 Summer Olympics in Atlanta, USA and ranked 24th overall. During the competition she was also Albania's flag bearer.[2]

After marrying a Greek citizen Manjani was naturalized a Greek citizen as well, and represented Greece in the 2000 Summer Olympics, where she won the silver medal at the with a personal best of 67.51 m. She also won bronze medal in 2004. Maniani is also a European champion and double world champion. Her personal best throw of 67.51 metres is the current Greek record.[3]

Personal life[edit]

Mirela Maniani married the weightlifter George Tzelilis in 1997, and became a Greek citizen. She was known as Mirela Maniani-Tzelili until 2002, when she divorced Tzelilis.

Achievements[edit]

Year Competition Venue Position Notes
Representing  Albania
1994 European Championships Helsinki, Finland 22nd 49.96 m
1995 World Championships Gothenburg, Sweden 12th 55.56 m
European Junior Championships Nyíregyháza, Hungary 2nd
1996 Olympic Games Atlanta, United States 24th 55.64 m
Representing  Greece
1997 World Championships Athens, Greece 11th 61.02 m
1998 European Championships Budapest, Hungary 9th 58.65 m
1999 World Championships Seville, Spain 1st 67.09 m
2000 Olympic Games Sydney, Australia 2nd 67.51 m = NR
2001 World Championships Edmonton, Canada 2nd 65.78 m
2002 European Championships Munich, Germany 1st 67.47 m
2003 World Championships Paris, France 1st
2004 Olympic Games Athens, Greece 3rd

References[edit]

  1. ^ Dizdar, Besnik (03.09.2007). "Vojsava Lika e Greqisë – fenomeni shqiptar i Osaka 2007". Zemrashqiptare. Mirela u bë Mirela, Kampione Botës dhe gjithçka tjetër, mbasi qe bërë Kampione e Ballkanit dhe Nënkampione e Evropës (për të rejat) me Shqipërinë, e deri te rekordi kombëtar zâmadh prej 62.46 metrash që Mirela na e la mbasi e kishte nënshkruar me dorën e saj për Shqipërinë në Alabama të SHBA – i vetmi rekord shqiptar i vendosur në tokën e amerikane; .... Mirela became Mirela, World Championa and everything else, after had become Balkans Champion and Silver medalist of Europe juniores for Albania, until her great record of 62.46m that Mirela donated us, after she had signed with her hand for Albania in Alabama of the United States: the only Albanian record made in American Land  Check date values in: |date= (help)
  2. ^ List of Albania's flag bearers at the Olympic Games
  3. ^ Greek all-time list, women - Athletix
Sporting positions
Preceded by
Cuba Osleidys Menéndez
Women's Javelin Best Year Performance
2002–2003
Succeeded by
Cuba Osleidys Menéndez
Olympic Games
Preceded by
Kristo Robo
Flagbearer for  Albania
Atlanta 1996
Succeeded by
Ilirian Suli