Mountain Dwellings

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Mountain Dwellings
Bjerget
VM Bjerget.JPG
General information
Type residential, parking garage
Architectural style Modern
Location Ørestad, Copenhagen
Completed 2008
Technical details
Structural system Reinforced concrete
Floor count 11
Floor area 33,000 square metres (360,000 sq ft)
Design and construction
Architect Bjarke Ingels Group
Main contractor Høpnfer A/S
Awards and prizes 2009 ULI Award for Excellence
2009 MIPIM Award for best residential building
2008 WAF Award for Best Residential Building
2008 Forum AID Award

Mountain Dwellings (Danish: Bjerget) is an award-winning building in the Ørestad district of Copenhagen, Denmark, consisting of apartments above a multi-storey car park. The building is designed by Danish architectural practice Bjarke Ingels Group. The apartments are scaling the diagonally sloping roof of the parking garage, from street level to 11th floor, creating an artificial, south facing 'mountainside'. Each apartment has a "backyard" on the roof of the in front, lower-level apartment. The resulting courtyard panthouses are an attempt to balance "the splendours of the suburban backyard with the intensity of an urban lifestyle".[1] Throughout the building, it plays on a mountain metaphor as well as the clash between the urban vibe of the interior parking space as well as the surroundings and the peaceful and organic hillside

Parking garage[edit]

The interior

The parking garage contains parking spots for 480 cars. The space has up to 16 m high ceilings, and the underside of each level of apartments is covered in aluminum painted in a distinctive colour scheme of psychedelic hues which, as a tribute to Danish 1960s and '70s furniture designer Verner Panton, are all exact matches of the colours he used in his designs. The colours move, symbolically, from green for the earth over yellow, orange, dark orange, hot pink, purple to bright blue for the sky.[2] Besides being a sloping podium for the residential units to sit on, maximizing sunlight and views, the central garage space also serves as an atrium containing the building's circulation, affording the only access to the apartments. A set of metal stairs climb through the main space over the parking lot, providing access to the hallways across suspended industrial-looking metal-clad concrete connections, while a Swiss-manufactured, ski lift-style inclined elevator moves along the wall of the garage. Each level's hallway is enclosed and encased in painted metal both on the interior and exterior, colored according to floor in the same hues used in the main space..

Apartments[edit]

The sloping roof is covered with a single layer of 80 penthouses. Each apartment has an L-shaped floor plan and a terrace and small garden outside, located on the roof of the in-front, lower-level apartment. The design is inspired by suburban rowhouses developments. The L-shape floor plan in combination with a small courtyard was inspired by Jørn Utzon's Kingo Houses north of Copenhagen.[3] The facades of the apartments towards the gardens are clad in untreated wood to increase the organic and calm feel of the setting.

Artwork and ornamental features[edit]

The interior

Himalayan panorama[edit]

The northern and western facades of the parking garage depict a 3,000 m² photorealistic mural of Himalayan peaks. The parking garage is protected from wind and rain by huge shiny aluminium plates, perforated to let in light and allow for natural ventilation. By controlling the size of the holes, the sheeting were transformed into the giant rasterized image of Mount Everest. The picture is based on a photo commissioned from a Japanese Himalaya photographer, though it had to be stretched to fit the proportions of the site.[4]

Murals[edit]

The interior walls of the car park are decorated with a series of murals by the French street artist Victor Ash, depicting scenes of wildlife such as moose and wolves standing atop 'automobile mountains' of wrecked cars.[5]

Planting[edit]

The roof gardens are edged by elevated flowerbeds in the shape of planter railings, designed to block the view to neighbouring, lower-level apartments. They are planted according to a coordinated scheme of plants, which will make the colours and the appearance of the mountain slope change according to the changing seasons. The building has an extensive watering system which collects rainwater and use it for automatically watering the roof gardens during dry periods.[6]

Other use[edit]

Interior of Mountain Dwellings

For special occasions, the urban space of the parking garage is used for events and parties, such as the closing party of Copenhagen Distortion in 2008.[7]

A public staircase on the outside allows the general public to "climb" the mountain, and a local mountain climbers’ association will soon install a climbing wall at the back of the building, near the peak.[8]

Mountain Dwellings is featured in the parkour documentary "My Playground".[9]

Awards[edit]

Image gallery[edit]

References[edit]

  1. ^ "Mountain Dwellings by BIG". Dezeen. Retrieved 2009-06-23. 
  2. ^ "The Mountain Dwellings". iconeye. Retrieved 2009-09-22. 
  3. ^ "The Mountain Dwellings". iconeye. Retrieved 2009-09-22. 
  4. ^ "Talks Bjarke Ingels: 3 warp-speed architecture tales". TED. Retrieved 2009-09-22. 
  5. ^ "Victor Ash, introduction, pictures selection, latest". Ash. Retrieved 2009-09-24. 
  6. ^ "Mountain Dwellings by BIG". Dezeen. Retrieved 2009-00-23.  Check date values in: |accessdate= (help)
  7. ^ "Distortion Final Party". AOK. Retrieved 2009-09-22. 
  8. ^ "Think Big". dwell. Retrieved 2009-09-22. 
  9. ^ "Parkour Movie "My Playground" at BIG Mountain Dwellings". tagcrumbs. Retrieved 2009-10-20. 
  10. ^ "Urban Land Institute presents Award of Excellence to the Mountain". +MOOD. Retrieved 2009-06-23. 
  11. ^ "MIPIM Awards Winners 2009 Announced". Bustler. Retrieved 2009-08-26. 

External links[edit]

Coordinates: 55°38.115′N 12°34.975′E / 55.635250°N 12.582917°E / 55.635250; 12.582917