Paimio Sanatorium

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Paimio Sanatorium
Interior of the sanatorium
Postage stamp depicting the Paimio hospital building

Paimio Sanatorium is a former tuberculosis sanatorium in Paimio, Finland Proper, designed by Finnish architect Alvar Aalto. The building was completed in 1932, and soon after received critical acclaim both in Finland and abroad. The building served exclusively as a tuberculosis sanatorium until the early 1960s, when it was converted into a general hospital. Today the building is part of the Turku University Hospital. The sanatorium was nominated to become a UNESCO World Heritage Site.

History[edit]

Aalto received the commission to design the building after winning an architectural competition for the project held in 1929. Though the building represents the 'modernist' period of Aalto's career, and followed many of the tenets of Le Corbusier's pioneering ideas for modernist architecture (e.g. ribbon windows, roof terraces, machine aesthetic), it also carried the seeds of Aalto's later move towards a more synthetic approach. For instance, the main entrance is marked by a nebulous-shaped canopy unlike anything being designed at that time by the older generation of modernist architects. The building is widely regarded as one of his most important early designs — designed at the same time as the Vyborg Library. Aalto and his wife Aino designed all of the sanatorium's furniture and interiors. Some of the furniture, most notably the Paimio chair, is still in production by Artek.

Architecture[edit]

Aalto's starting point for the design of the sanatorium was to make the building itself a contributor to the healing process. He liked to call the building a "medical instrument". For instance, particular attention was paid to the design of the patient bedrooms: these generally held two patients, each with his or her own cupboard and washbasin. Aalto designed special non-splash basins, so that the patient would not disturb the other while washing. The patients spent many hours lying down, and thus Aalto placed the lamps in the room out of the patients line of vision and painted the ceiling a relaxing dark green so as to avoid glare. Each patient had their own specially designed cupboard, fixed to the wall and off the floor so as to aid in cleaning beneath it.

In the early years the only known "cure" for tuberculosis was complete rest in an environment with clean air and sunshine. Thus on each floor of the building, at the end of the patient bedroom wing, were sunning balconies, where weak patients could be pulled out in their beds. Healthier patients could go and lie on the sun deck on the very top floor of the building. As the patients spent a long time—typically several years—in the sanatorium, there was a distinct community atmosphere among both staff and patients; something which Aalto had taken into account in his designs, with various communal facilities, a chapel, as well as staff housing, and even specially laid out promenade routes through the surrounding forest landscape. In the 1950s the disease could be partly dealt with by surgery and thus a surgery wing, also designed by Aalto, was added. Soon after, antibiotics saw the virtual end of the disease, and the number of patients was reduced dramatically and the building was converted into a general hospital.

References[edit]

  • Göran Schildt, Alvar Aalto. The Early Years. Rizzoli, New York, 1984.
  • Margaretha Ehrström, Sirkkaliisa Jetsonen and Tommi Lindh, Nomination of Paimio Hospital for Inclusion in the World Heritage List. Museovirasto, Helsinki, 2005.

External links[edit]

Coordinates: 60°27′54″N 22°44′05″E / 60.46500°N 22.73472°E / 60.46500; 22.73472