Palace of Charles V

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Exterior of The Palace of Charles V.

The Palace of Charles V is a Renaissance building in Granada, southern Spain, located on the top of the hill of the Assabica, inside the Nasrid fortification of the Alhambra. It was commanded by Charles V, Holy Roman Emperor, who wished to establish his residence close to the Alhambra palaces. Although the Catholic Monarchs had already altered some rooms of the Alhambra after the conquest of the city in 1492, Charles V intended to construct a permanent residence befitting an emperor. The project was given to Pedro Machuca, an architect whose biography and influences are poorly understood. At the time, Spanish architecture was immersed in the Plateresque style, still with traces of Gothic origin. Machuca built a palace corresponding stylistically to Mannerism, a mode still in its infancy in Italy. The exterior of the building uses a typically Renaissance combination of rustication on the lower level and ashlar on the upper. Even if accounts that place Machuca in the atelier of Michelangelo are accepted, at the time of the construction of the palace in 1527 the latter had yet to design the majority of his architectural works.

Panoramic view of the lower level

The plan of the palace is a 17 meter high, 63 meter square containing an inner circular patio. This structure, the main Mannerist characteristic of the palace, has no precedent in Renaissance architecture, and places the building in the avant-garde of its time. The palace has two floors (not counting mezzanine floors). On the exterior, the lower is of a padded Tuscan order, while the upper is of the ionic order, alternating pilasters and pedimented windows. Both main façades boast portals made of stone from the Sierra Elvira.

The circular patio has also two levels. The lower consists of a doric colonnade of conglomerate stone, with an orthodox classical entablature formed of triglyphs and metopes. The upper floor is formed by a stylized ionic colonnade whose entablature has no decoration. This organisation of the patio shows a deep knowledge of the architecture of the Roman Empire, and would be framed in pure Renaissance style but for its curved shape, which surprises the visitor entering from the main façades. The interior spaces and the staircases are also governed by the combination of square and circle. Similar aesthetic devices would be developed in the following decades under the classification of Mannerism.

The palace was not completed, and remained roofless until the late twentieth century.[1]

References[edit]

External links[edit]

Coordinates: 37°10′37″N 3°35′22″W / 37.17694°N 3.58944°W / 37.17694; -3.58944