Phoenix Heights

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Phoenix Heights
Phoenix Heights Apartments 2012.jpg
General information
Type mixed tenure residential
Location 4 Mastmaker Road
Tower Hamlets, London
Coordinates 51°30′01″N 0°01′17″W / 51.5003°N 0.0213°W / 51.5003; -0.0213Coordinates: 51°30′01″N 0°01′17″W / 51.5003°N 0.0213°W / 51.5003; -0.0213
Construction started 2007
Completed 2009
Opening December 2009
Management One Housing Group
Height
Roof 65 m (213 ft) (East Tower)
54 m (177 ft) (West Tower)
Technical details
Floor count 23 (East Tower)
21 (West Tower)
Design and construction
Architect Brady Mallalieu Architects
Developer Ballymore
Structural engineer Walsh Associates
Services engineer Hoare Lea
Main contractor Ballymore

Phoenix Heights, also known as 4 Mastmaker Road, is a mixed tenure residential development in the Docklands area of London, near to South Quay DLR station and Canary Wharf. It forms a social housing commitment developed as part of the nearby Pan Peninsula project.

Design[edit]

Phoenix Heights consists of 199 mixed tenure homes with integral community areas significantly having a high proportion of family homes with access to outdoor space in such a high density location.[1]

The development varies in height from 3 to 23 storeys negotiating an abrupt shift in urban scale from the Barkantine Estate to the West with the emerging Millennium Quarter to the East. Family sized units are located at the base of the building having direct access to rear gardens, a playground and communal courtyard areas. Smaller sized units are located higher up in the towers enjoying views across London from roof terraces and balconies. A community space was designed as an integral part of the project and incorporates a rooftop sports pitch. The development makes use of a local 'Combined Heat and Power' system and includes greenwalls, bird boxes, bat boxes, insect bricks and biodiversity roofs to help develop local eco-systems. The distinctive skyline and elevations of the building include coloured fibre cement cladding panels, large overhanging canopies and projecting balconies which contrast with the restrained aesthetic of Canary Wharf. Piers Gough described the development as 'humanist architecture of raw funky collage'.[2]

The project was designed by Brady Mallalieu Architects and was developed by Irish property firm Ballymore. The social and shared ownership housing is managed by One Housing Group.

The building won a 2010 RIAI award for 'Best Overseas Project'[3] and an Evening Standard Award for 'Best New Development in the Affordable Homes Sector'.[1] The project was shortlisted for 'Best New Place to Live' at the 2009 RTPI London Planning Awards[4] and Best Residential Building of the Year at the 2010 Leaf Awards.[5]

See also[edit]

References[edit]

External links[edit]