PlusEnergy

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

PlusEnergy is a term used in building design to describe a structure that produces more energy than it uses. The term was coined in 1994 by Rolf Disch when building his private residence, the Heliotrope as the first PlusEnergy house in the world. Disch then went on to refine the concepts involved with several more projects built by his company Rolf Disch Solar Architecture in order to promote PlusEnergy for wider adoption in residential, commercial and retail spaces. Disch maintains that PlusEnergy is more than just a method of producing environmentally-friendly housing, but also an integrated ecological and architectural concept. As such, PlusEnergy is intended to be superior to low-energy or zero-energy designs such as those of Passivhaus.

The Solar Settlement with the Sun Ship in the background: two PlusEnergy projects in Freiburg.

Technical Approach[edit]

The PlusEnergy approach uses a variety of techniques to produce a building that generates more energy than it consumes. A typical example is to capture heat during the day in order to reduce the need to generate heat over night. This is achieved using large North and South facing window areas to allow sunlight to penetrate the structure, reducing the need for energy use from light bulbs. Triple-paned windows (U-value = 0.7) trap this heat inside, and the addition of heavy insulation then means the structure is already warm in the evening and therefore needs less heating. In the Sun Ship, a 60,000 sq ft (5,600 m2) commercial, retail and residential PlusEnergy structure, techniques such as phase changing materials in the walls and vacuum insulation are also used. This permits maximum availability of floor space without compromising efficient insulation.

Social and Community Aspects[edit]

An important part of the PlusEnergy approach that differentiates it from similar concepts is that the owner or tenant of a PlusEnergy building should be able to live and work comfortably in it without sacrificing lifestyle or normal living standards. For example, solar panels are made aesthetically pleasing so that they are integrated into the façade of the structure. This reflects PlusEnergy's emphasis on community planning and integration, with aspects of transportation, water management and communication also being seen as part of the design.

PlusEnergy design also emphasises the importance of sustainable development on communities in general. An energy-efficient community is seen as generating positive identification and community pride. Rolf Disch says he attracts a high quality of tenant, innovative undertakings and creative work places through his designs. Ecological urban planning techniques like traffic management with wide, attractive walkways, bicycle routes and connections to public transportation are all part of the PlusEnergy ideal. At the Solar Settlement for example, tenants and owners incorporate bicycle and car-sharing, and the neighborhood has an extensive car-free zone with many public transportation connections.

Example Projects[edit]

Heliotrope[edit]

Built in 1994 as the private residence and special project of Rolf Disch in Freiburg, the Heliotrope is claimed by its designer to be the first building in the world to create more energy than it uses, being reliant on entirely renewable power, and being emissions free and CO2 neutral. The structure rotates to track the sun, which allows it to use a large amount of natural sunlight and warmth during the day. Several different energy generation technologies are used in the building, including a 603 sq ft (56.0 m2) dual-axis solar photovoltaic tracking panel, a geothermal heat exchanger, a combined heat and power unit (CHP) and solar-thermal balcony railing to provide heat and warm water. These in combination with the large amounts of insulation allow the Heliotrope to produce between four to six times its energy usage depending on the time of year. The building is also fitted with a grey-water cleansing system and built-in waste composting.

After the success of Freiburg’s Heliotrope, Hansgrohe contracted Rolf Disch Solar Architecture to design and built another Heliotrope to be used as a visitors' center and showroom in Offenburg, Germany. A third Heliotrope was then built in Hilpoltstein, Bavaria to be used as a technical dental laboratory.

Solar Settlement[edit]

With the success of the Heliotrope, Rolf Disch Solar Architecture applied their PlusEnergy concept to mass residential production in the form of a community development of 50 PlusEnergy houses. The project, called Solar Settlement, won 2002 House of the Year, 2002 Residential PV Solar Integration Award, and Germany’s Most Beautiful Housing Community, 2006. Built between 2000 and 2005 in the Vauban quarter of Freiburg, the Solar Settlement is intended as an example of Disch’s vision of a “fundamental environmental imperative”. As of 2011, the homes have had more than 8 years of full occupancy and each produced more than 5,000 Euros ($5,600) of surplus energy a year, from which the owners of the houses have benefitted.

Made from Black Forest timber, the wood interior and natural lighting provide for happily lit spaces and a natural flow from room to room. The tenants at the Solar Settlement claim not to have made any compromises in their living standards, and that they have benefitted environmentally and economically.

Sun Ship[edit]

The Sun Ship, located next to the Solar Settlement in Freiburg, uses its 60,000 sq ft (5,600 m2) for retail, commercial and residential space. The Sun Ship houses a supermarket, convenience store and café on the first floor, offices and work spaces on the 2nd and 4th floors, and 9 penthouses on its roof. Notable aspects of the building are its vacuum insulated walls, ventilation with 95% heat recovery, triple paned windows, and solar-panelled façade.

As the first positive energy office building worldwide, the Sun Ship exhibits not only high energy efficiency but also a pleasant environment to work in. The office spaces are flanked on both the North and South ends entirely with windows, which captures natural sunlight and minimizes the energy wasted by artificial light. In addition to the office and retail space, two conference rooms provide space for lectures, meetings and as a showroom.

Awards[edit]

  • 2008 German Sustainability Award
  • 2005 Wuppertal Energy and Environment Prize
  • 2003 Global Energy Award
  • 2002 European Solar Prize
  • 2001 Photovoltaic Architecture Prize Baden-Württemberg

Further Detail on Projects[edit]

See also[edit]

Notes[edit]

External links[edit]