Sheats Goldstein Residence

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Sheats Goldstein Residence
Goldstein(from terrace).JPG
General information
Type House
Architectural style organic architecture
Location Angelo View Drive, Los Angeles, CA
Construction started 1963
Technical details
Structural system poured-in-place concrete
Floor area 4,500 sq ft (420 m2)
Design and construction
Architect John Lautner

The Sheats Goldstein Residence is a house designed and built between 1961 and 1963 by American architect John Lautner in Beverly Crest, Los Angeles, California, just a short distance from the Beverly Hills border. The building was conceived from the inside out and built into the sandstone ledge of the hillside; a cave-like dwelling that opens to embrace nature and view.[1] The house is an example of American Organic Architecture that derives its form as an extension of the natural environment and of the individual to whom it was built. Typical of Lautner's work, the project was approached from an idea and a unique structure was derived that solved the challenges of the site.

History[edit]

The home was originally built for Helen and Paul Sheats and their five children. Helen, an artist, and Paul a doctor, had previously commissioned Lautner for the 1948-1949 Sheats Apartments project located in Westwood adjacent to UCLA.

There were two subsequent owners before a businessman, James Goldstein, purchased the residence in 1972, in a state of some disrepair. Goldstein commissioned John Lautner to work on the transformation of the house; a series of remodelings that would encompass the entire house over a period of more than two decades. Goldstein worked with Lautner until the architect's death in 1994 on what they called "perfecting" the house.

The Sheats Goldstein Residence is one of the best known examples of John Lautner's work; he designed not only the house, but the interiors, windows, lighting, rugs, furniture, and operable features. The house is extensively detailed, and the range of the architect's work is visible through the different stages of the re-mastering. All of the furnishings enhance the house and are completely related so that the aesthetic of the forms is a function of the whole.

Exterior view above roof of drinking glass skylights

The original construction of the house is poured-in-place concrete, steel, and wood. The home was built with 5 bedrooms, 4.5 baths, and a living room that was originally completely open to the terrace, protected by only a curtain of forced air. The living room features open space that carries the interior into the outdoors blurring the line between the interior and exterior. The expansive coffered ceiling living room is pierced by drinking glass skylights in the coffers (750 skylights in all). The home uses cross ventilation for cooling; there is no air conditioning. The floors are radiant heated with copper pipes that also warm the pool. Exterior covered pathways lead to the guest bedrooms and the master bedroom. Lautner opened these spaces because of the temperate climate that Southern California offers most of the year. Pool windows in the master bedroom were also an original feature that allowed Helen Sheats to watch her children as she worked in her studio below the pool.

Above Horizon[edit]

The skyspace, also called Above Horizon, is an art installation located on a steep slope below the residence. The skyspace was designed by light artist, James Turrell. The project is built in the same construction materials as the home. Originally, James Goldstein conceived this art installation as a collaboration between John Lautner and James Turrell, but Lautner died before being able to work extensively on the project. Now finished, the room features two portals, made by a local aerospace engineer, which fold away using carbon fiber composite materials. The room also contains a built-in concrete lounge to enjoy the thousands of hidden LEDs that flood the room every evening for the sky and light show.[2]

References[edit]

  1. ^ "The top houses from the movies". Daily Telegraph. 
  2. ^ "The Light House". Robb Report magazine May 2004. 

Bibliography[edit]

  • Lautner, John (1987). John Lautner, Architect. Artemis, London Zurich Munich. 
  • Hess, Alan (2003). The Architecture of John Lautner. Rizzoli, New York. 

External links[edit]

Coordinates: 34°05′37″N 118°26′06″W / 34.0936°N 118.435°W / 34.0936; -118.435