Summerhill-North Toronto CPR Station

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
North Toronto Station
View of south facade of Summerhill North Toronto CPR station.jpg
Station statistics
Address 10 Scrivener Square
Platforms None
Tracks 2
Other information
Opened 1916
Closed 1930
Owned by Liquor Control Board of Ontario

The North Toronto or Summerhill CPR Station is a former Canadian Pacific Railway station in Toronto, Canada, located on the east side of Yonge Street, approximately 250m south of the Summerhill TTC subway station. It is home to a Liquor Control Board of Ontario (LCBO) alcoholic beverage store.

Structure[edit]

The station, constructed in the Beaux Arts tradition, consists of a 43-metre (140-foot) clock tower and a three-storey main terminal. The tower is modelled after the Campanile di San Marco in Saint Mark’s Square in Venice. The main terminal gallery has an 11.6-metre (38-foot) high ceiling supported by marble walls and with elegant bronze suspended light fixtures.

The foot print of the station is 75 feet 9 inches by 114 feet 2 inches and that of the clock tower is 24 feet 9 inches according to plans published in the August 1915 edition of Canadian Railway and Marine World.

The North Toronto Station was the first building in the city to be constructed of Tyndall limestone from Manitoba supplied by The Wallace Sandstone Quarries. The material is noted for its weather resistance, embedded fossils, and dappled beige hues.

The four clock faces, each 2.4 metres (8 feet) in diameter, were always illuminated at night during the station's service life.

History[edit]

The station shortly after its opening in 1916

The station was designed by Darling and Pearson and built in 1916 by P. Lyall & Sons Construction Company to service the Canadian Pacific Railway (CPR) line running across Toronto. The cornerstone was laid on September 9, 1915, by Mayor Tommy Church, and the station officially opened for passenger service on June 14, 1916 (though it had already been serving in the role since June 4).

When Union Station opened in 1927 and the Great Depression followed shortly thereafter, the North Toronto Station, which served smaller towns in Ontario and was originally meant to augment the bigger station, began to suffer. The last paying passengers filed through the station on September 27, 1930. Brewers' Retail moved into the northern portion of the terminal building in 1931.

The station was re-opened, briefly, at 10:30 a.m. on May 22, 1939, when King George VI and his consort, Queen Elizabeth (mother of Queen Elizabeth II) arrived for their first visit to Toronto. This was the "first visit to Canada by a reigning British monarch."[1] The king was also officially a Canadian monarch, marking the first visit by one to the city. The couple departed Toronto through Union Station. Shortly after World War II, returning soldiers passed through the station; they were its last rail passengers.

Restoration[edit]

The interior of the station in 1916

Though the former beauty of the station's exterior could be surmised even in its most downtrodden days, much of the station’s elegant interior was hidden behind boardings put up by Brewers' Retail and the Liquor Control Board of Ontario (LCBO, the government-owned alcohol store which had moved into the southern part of the terminal building in 1940) until the building was restored in 2004 by Woodcliffe Corporation. The Architects were Goldsmith Borgal & Company Ltd, Architects and Eastern Construction was contracted to do the work.

The clocks had been removed from the tower between 1948 and 1950, allowing pigeons to enter the structure through holes in the clock faces. The first order of business during the restoration of the tower was the removal of approximately 4,000 kg (approximately 9,000 lb) of desiccated pigeon droppings that had accumulated in its base. The original movements of the clocks themselves were almost completely recovered and restored; now, with the help of GPS signals, they display the time with much greater precision and reliability.

Though it now serves as the Summerhill LCBO outlet, the largest liquor store in Canada, freight trains still run behind the station. During restoration, to break up train-induced vibrations that might otherwise rattle bottles and 'bruise' more expensive merchandise, the concrete floor was impregnated with rubber from discarded automobile tires.

A Timothy's coffee shop occupies the southwest side, along Yonge Street, and a piazza, called Scrivener Square (named in honour of Margaret Scrivener), with a tipping water fountain, provides a wide public space on the southern aspect.

Plans[edit]

In the mid-1980s, GO Transit first proposed reintroducing passenger service for commuters through North Toronto station in the form of a ‘Midtown’ line allowing commuter traffic to run between the existing Kipling and Agincourt stations without travelling through the city centre. A new transit plan announced by Ontario Premier Dalton McGuinty in 2007 includes a proposal to institute the Midtown line. In addition, it has been suggested[by whom?] that the station could be used for some Via Rail and Ontario Northland trains in order to relieve congestion at Union Station, or as a branch of a future city-airport rail link.

Qualities[edit]

A model of the station created by the Model Railway Club of Toronto

The original building measured 75 feet, 9 inches, by 114 feet, 2 inches, with a midway and baggage room built under the tracks that measured 156 feet, 8 inches, by 81 feet, 1 inch, and clock tower was 24 feet, 9 inches, square.[2] The clock tower stands 140 feet tall and, estimating from the photographs, the main building is about 50 feet high. Once entered, the building only has one floor with the rails elevated by an embankment that allows passage underneath without having to change floors. Additions in 2003 added a triangular section to the north side of the building that includes more retail space and a loading dock, pushing the west façade tight to the side walk bordering Yonge Street, and also extending the eastern side of the building to include another loading dock. The scale is quite grand and is apparent by the 38 foot high ceiling as one enters into what once was the main waiting area. The public areas are at a large scale that tapers once one circulates to the midway under the tracks, and would have opened up again once one were to move up to the platform, because, at the time of construction the embankment built for the tracks would have been one of the higher points in the vicinity.

The choice of materials is quite monochromatic from the beige Tyndall limestone from Manitoba, the beige, brown and green marble throughout the interior and light brown terrazzo for the flooring. There are only a few variations from this palate and are made to be very meaningful. They are the ornate white plaster ceilings of the waiting room, and green copper spire of the clock tower. Even the steel used for the overpass and the covered area outside are of a similar palette. The building is very approachable because of the materials chosen. They work well on the large scale to give the building weight and solidity but as one more closely inspects the materiality, the scale will change with the slight rustication of the limestone showing fossil evidence, and the veining of the marble unique in every square foot.

The station can be broken down into three main areas: the main building, encompassing the waiting room, ticket office and concourse; the clock tower; and the area underneath the tracks that include the midway and baggage area, leading up to the platforms.

The breaking down of components into 'threes' figures heavily in the building, from three separate programmatic elements to the main building being broken down into three sections. Having the elevation drop on either side to give it an ABA rhythm breaks the main building into three and the groupings go further. There are three very large arched windows with the main entrance set at ground level in the center. At ground level there is also a grouping of three smaller windows set to either side of the entrance under the large arched windows as well as a grouping the same size to either side. Vertically, the elevation is also broken into three main components: the ground level, which is given a human scale with the overhang, and included smaller windows and entrance; the second level is the tallest, and includes three large arched windows; and the third grouping, a relatively simple frieze, cornice and parapet. The plaster ceiling in the waiting room is also broken into three sections by two large beams and unity is drawn from outside to inside by the dentil detail in the plaster and on the cornice. The interior also follows the same hierarchy as the exterior by having changes in the wall treatments. The marble makes a break at what seems to be traditional ceiling height to give the retail space a human scale, while the rest of walls are pure marble all the way the ceiling which makes the third part. The concourse, which is still in the main building but acts as a transition to the area underneath the tracks, has a vaulted ceiling broken in the three separate elements.

The clock tower also follows this rule of threes. In elevation it has a heavy robust base that is taller than the rest of the building. This is topped with another section that is more ornate, yet lighter, detailed with two columns to make three bays, and finally the actual clock and roof. The clock tower is modeled after the Campanile of St. Mark’s in Venice, which had collapsed and was being rebuilt shortly before the construction of the station began.[3] It is an interesting effect of the tower getting lighter with higher elevation. The bottom tier is mostly stone with only a vertical line of very narrow fenestration. The second tier becomes much lighter with the intercolumnation and having the stone wall set a distance behind the columns to give it the depth needed to create a sense of openness. The third tier completes the lightness by becoming narrower and employing a steep and slender roofline.

See also[edit]

External links[edit]

References[edit]

  1. ^ The Royal Tour of 1939 provincial historical marker, Toronto
  2. ^ Canadian Railway and Marine World 29
  3. ^ Boles 86
  • Boles, Derek: Toronto's Railway Heritage, Arcadia Publishing; Charleston SC, 2009. ISBN 978-0-7385-6570-5
  • Kinsella, Joan C.: Historical Walking Tour of Deer Park, Toronto Public Library Board; Toronto, Ontario, 1996. ISBN 0-920601-26-X

Coordinates: 43°40′51″N 79°23′26″W / 43.680957°N 79.390597°W / 43.680957; -79.390597