Tribune of Galileo

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
A room with a domed roof supported by round arches. The room beyond the facing arch has frescoes on the wall and a white marble statue of Galileo, also facing the viewer.
Tribune of Galileo interior: view across the anteroom toward the statue under the dome

The Tribune of Galileo (Italian: Tribuna di Galileo) is an Neoclassic architectural addition, built to commemorate the famous Florentine scientist, Galileo Galilei and to house some of his scientific instruments.[1]

Description[edit]

The tribune was completed in 1841 and built within the first floor of the Science Museum of La Specola in Florence. The tribune was built by orders of Leopold II (1797-1870). The House of Lorraine-Hapsburg was foreign to Tuscany; and the embrace of Galileo can be seen as an attempt to co-opt local patriotism. It contains a large statue of Galileo and a series of lunettes and frescoes depicting events in scientific history relating to Florence. It once contained some of his original instruments such as his geometric and military compass, an armed loadstone, two telescopes, and the objective lens of the telescope with which Galileo discovered the Jupiter satellites. The tribune is generally not open to the public.[2]

The tribune consists mainly of two rooms: a square vaulted hall, and an adjacent square room glass-metal dome. The dome allows light to shine over a marble statue of Galileo by Aristodemo Costoli. The surrounding niches have busts of famous pupils of Galileo: Benedetto Castelli, Bonaventura Cavalieri, Evangelista Torricelli, and Vincenzo Viviani. Medallions in the adjacent hall commemorate the patrons. The frescoes on the walls depict:

Ultimately, this is an odd architectural assembly. The layout has a distant resemblance to a church dome and nave; however, if so, this is a temple granting hagiographical attention to a secular scientist. It contains modern touches, such as the iron dome, but it also adheres to retardataire Neoclassic elements in the niches, arches, and columns. The arrangement suggests a tardy apology to Galileo by an aristocracy which had been slow to freely embrace his pioneering spirit of Enlightenment. It took two centuries for Florentines to honor their greatest scientist with a building. But that is not surprising, they had also been slow to bury Galileo inside a church. After his death in 1642, his interment in the main body of the Basilica of Santa Croce, next to the tombs of his father and other ancestors, was abandoned when papal authorities protested. Only a century later, was his body allowed to rest inside the church.

Gallery[edit]

References[edit]

  1. ^ Website offering 3D reconstruction of the Tribune.
  2. ^ Museo Galileo website.

External links[edit]

Media related to Tribuna di Galileo at Wikimedia Commons

Coordinates: 43°45′51.87″N 11°14′50.42″E / 43.7644083°N 11.2473389°E / 43.7644083; 11.2473389