V1 (building)

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
For other uses of Velocity Village, see Velocity Village.
Velocity Village
General information
Status Complete
Type Residential (Office in floors G-2)
Location Corner of Solly Street and Tenter Street, Sheffield, Yorkshire
Coordinates 53°23′04″N 1°28′22″W / 53.384435°N 1.472822°W / 53.384435; -1.472822Coordinates: 53°23′04″N 1°28′22″W / 53.384435°N 1.472822°W / 53.384435; -1.472822
Construction started May 2004
Completed 2007
Owner Moorfield
Management Velocity Management
Height
Antenna spire 52 m (171 ft)
Roof 49 m (161 ft)
Top floor 49 m (161 ft)
Technical details
Floor count 15 (including ground)
Design and construction
Architect Axis
Developer Velocity Developments

Velocity Village is a mixed-use development on A57 Tenter Street in Sheffield, South Yorkshire, England. It was built by the developer Velocity Developments Ltd and designed by AXIS Architecture.

History[edit]

Proposed in 2003, construction began in 2004 and the building was completed in 2006. It was the first part of the three-phase "Velocity Village", one of the largest mixed-use developments in Yorkshire.

Structure[edit]

The structure itself is built of acid-washed concrete and faced in steel and glass, providing a high reflective surface, intended to be reminiscent of a "sparkling white ‘Le Corbusier’ style, shining in the sun". The lower three floors (office) are faced with highly reflective one-way mirrored glass, while the remainder is green tinted glass panels, similar to those later used on the 66 metre Velocity Tower.

Usage[edit]

The building is designated as mixed-use, with the ground, first, second and third floors providing 34,000 sq ft (3,200 m2) of office space, and the remainder one- and two-bed apartments for students and professionals.

The whole development was designed with an "Urban village" in mind, and the residents may make use of the nearby amenities of the city centre, such as the shop and bars.

It has some quite unique features, including the balconies on the south elevation being enclosed by green solar glass louvres. these sunboxes allow the space to be used as a balcony in summer, but also closed off from the cold in winter, providing a year-round use.

There is also over 552 secure car parking spaces underneath the building.

External links[edit]