Wayne L. Morse United States Courthouse

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Wayne L. Morse United States Courthouse
Wayne L. Morse United States Courthouse corner crop.JPG
(2009)
General information
Type courthouse
Architectural style Deconstructivist Modern
Location 405 East 8th Avenue, Eugene, Oregon
Coordinates 44°03′04″N 123°05′12″W / 44.051085°N 123.086563°W / 44.051085; -123.086563Coordinates: 44°03′04″N 123°05′12″W / 44.051085°N 123.086563°W / 44.051085; -123.086563
Construction started 1999
Completed 2006
Owner United States government
Technical details
Floor count 6 (5 above grade, 1 below)
Floor area 266,742 square feet (24,781.1 m2)
Design and construction
Architect Morphosis, Santa Monica, California, USA, AIA (Design Architect)
DLR Group (Architect of Record)
Structural engineer KPFF Consulting Engineers
Main contractor JE Dunn Construction, Portland, Oregon, USA
Awards and prizes AIA COTE Top Ten Award, 2007

The Wayne L. Morse United States Courthouse is a federal courthouse located in Eugene, Oregon. Completed in 2006, it serves the District of Oregon as part of the Ninth Judicial Circuit. The courthouse is named in honor of former U.S. Senator Wayne Morse who represented Oregon for 24 years in the Senate and was a Eugene area resident. Located in downtown Eugene, the building overlooks the Willamette River.

Standing six stories tall, the 266,742-square-foot (24,781.1 m2) building contains six courtrooms as well offices for the courts and other federal agencies such as the United States Marshals Service. The courthouse also has offices for Oregon's two U.S. Senators and for the U.S. Representative in the district. Designed by architect Thom Mayne, the building has won several design awards and earned Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification for energy efficiency. The courthouse was the first new federal courthouse to earn a Gold certification.

History[edit]

In 1999, the General Services Administration (GSA) held a competition to design a new courthouse for Eugene.[1] Architect Thom Mayne of the Morphosis firm won the design competition, though at the time the location for the new courthouse was hypothetical.[1] The new building was replacing the old Eugene Federal Building on High Street and Sixth Avenue in downtown, which did not have room for expansion and did not meet newer security requirements.[2][3] Design of the new building began in 2001 for the 4.5-acre (1.8 ha) site.[4][5] The project was included in the Design in Excellence program, GSA's project that seeks to increase the quality of architecture in federal government projects.[6] The design of the structure received an award from the GSA in 2002.[3]

On April 7, 2004, federal officials held a groundbreaking ceremony at the site for what was estimated to be a $70 million project.[7] The site on East Eighth Avenue and Ferry Street formerly housed an Agripac cannery and is situated along the Willamette River.[6][7] Local developers and officials hoped the courthouse and a potential new hospital in that area of town would spur further development and revitalize the area.[7] In July 2004, construction began with site preparation including digging out a hole for underground parking.[8] At that time the project was expected to be completed in August 2006.[8]

Plans called for a four-story structure covered with zinc panels on the exterior with a total of 267,000 square feet (24,800 m2), including a three story tall atrium.[3] Plans for zinc on the exterior were later changed to stainless steel due to costs.[9] Designed by Mayne and the DLR Group, the building was to be built using concrete and steel with a goal of earning Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certification for sustainability, with large amounts of natural lighting designed to help secure that distinction.[3] On the outside many security measures were incorporated into the design.[3] The building was to include six courtrooms, administrative offices, and space for the offices of the U.S. Marshals Service.[3] Despite security concerns as a federal building, the architect and judge Michael Robert Hogan sought to have an open feel to the structure.[10] Hogan, the chief judge of the United States District Court for the District of Oregon, was the primary government official tasked with working with the architect to design the courthouse.[9][11]

J. E. Dunn Construction Group served as the general contractor on the project, with the DLR Group serving as the architect of record and as the electrical engineering firm.[9] KPFF Consulting Engineers did the structural engineer work and GLUMAC International completed the plumbing and mechanical engineering.[9]

On July 11, 2005, the 69-foot (21 m) tall building was topped out and the last steel beam put into place.[5][12] Construction on the project ended in August 2006 with completion in November.[9][13] During construction crews removed 73,000 square yards (61,000 m2) of material during excavation at the site, poured 15,000 square yards (13,000 m2) of concrete with 1,640 short tons (1,490,000 kg) of rebar, used 1,100 short tons (1,000,000 kg) of structural steel, and on the exterior 48,000 square feet (4,500 m2) of windows and 125 short tons (113,000 kg) of stainless steel were used.[12] On December 1, 2006, the $78.8 million Wayne Lyman Morse U.S. Courthouse was dedicated and officially opened.[9][14] The total cost to complete the project was $96 million.[14] The Morse Courthouse was completed on budget and on time, but due to budget cuts, elements including a rooftop reflecting pool and etching of the Bill of Rights onto the exterior were removed from the project.[14][15] When it opened it became the first new federal courthouse in the United States to earn a Gold LEED certification.[9]

View of the front and entrance

Design[edit]

The finished building reflected two major influences: Judge Hogan had wanted a more traditional courthouse, similar in style to the United States Supreme Court building, while architect Mayne pushed for a modern glass and steel structure.[4] Though opposed at first to each other's design thoughts, the two worked together to incorporate elements of each person's ideas.[4][9] After years of working on the design process, including 25 revisions, the two compromised on elements with Hogan responsible for pushing for a set of steps leading to the main floor on the second level as well as the feel of the courtrooms.[4] While Mayne had a reputation as an architect of confrontation and dislocation, this was one of three GSA Design in Excellence programs he had worked on with the artistically conservative federal government.[16] Regarding them, he said: “Obviously, those are buildings that require negotiation. I couldn’t be too bad.”[16]

The completed design resulted in a curving structure standing five stories tall with 266,742 square feet (24,781.1 m2) of space.[9] The bottom two floors are covered in glass and house offices, while the top three floors are covered in ribbons of steel and primarily house courtrooms.[9] Three pavilions rise from the main structure to create these upper floors where the six courtrooms are located.[8] Each of the top three floors have two courtrooms; two for the judges of federal district court, two for magistrate judges of the court, and two for the bankruptcy court, with these courtrooms spread out amongst the pavilions; two per pavilion and all on the third floor.[9][13] Chambers for the judges are located above the courtrooms and include a seventh chamber for a visiting judge.[13] On the same level as the judge's chambers are two law libraries for the court.[13] The three floors featuring the courtrooms are joined to the rest of the building via the 85-foot (26 m) tall atrium.[4][9] Located on the second floor is the jury assembly room, which when not in use by the court is used as exhibit and meeting space.[9]

The courtrooms vary from as large as 3,000 square feet (280 m2) to as small as 1,500 square feet (140 m2) and are in a pear shaped design.[9] Designs for the courtrooms were partly based on the courtrooms of the Bordeaux Law Courts in France.[15] The jury box is recessed and does not resemble a traditional jury box.[4] The courtrooms feature ribbons of wood panels on the walls in rooms that narrow as they reach the bench at the front.[9] The wood is primarily cherry with walnut accents.[4] Natural light is let into the courtrooms from small opening in the walls.[4] Videoconferencing is available in the courtrooms.[14]

In addition to the natural light from the atrium and skylights, the building is further illuminated inside by lightboxes and screens that are part of the artwork.[4] Other interior details include steel mesh, a courtyard at the center, panels of stainless steel, pillars with burnished steel, and a parts of the United States Constitution on the wall.[4] Also, the areas leading into the elevators have clear panels in the floor, and the main staircase is also constructed partly of transparent materials, with the steps made of gray slate.[4][14] The exterior ribbons of stainless steel also extend into the lobby of the building.[14]

The exterior features a large set of stairs that leads from the street level to the main entrance on the second floor.[9] This 240-foot (73 m) wide grand entrance also serves a security function of reducing the chance of a car bomb reaching the main entrance.[9][15] Other security measures in the design include the underground parking and setting the courtrooms back from the street.[9] The facility was designed as a Security Level IV facility by the government.[9] Other exterior features include structural elements left exposed along with portions of the curved metal skin that extend out from the building.[4] Mayne, the building’s architect, stated that it was “the language of the ribbon” to describe the exterior design.[4]

Exterior sculpture at the courthouse

Artwork, LEED, and awards[edit]

Artist Matthew Ritchie was commissioned to create much of the building's artwork.[17] One piece is a metal sculpture located on the exterior in the courtyard that mimics the nearby Willamette River's watershed, and includes metal spheres attached to the line shaped metal.[17] The other main piece of art is a piece with two lightboxes on the interior that display different images as one moves along the display that uses lenticular glass.[17] Images represent themes of the river and of legal history.[4]

Energy efficient and sustainability features designed into the project led to a Gold LEED certification from the U.S. Green Building Council.[9] Elements that led to this include landscaping that reduces runoff from rainwater, lots of natural light, a more efficient HVAC system that is located under the floors, and a location near public transit.[9] Landscaping includes using drought resistant native species to reduce the need for irrigation.[13] The floor-based HVAC system is more energy efficient and helps keep the temperature of the entire building more even and uses radiant heating and cooling.[6][18] Additionally, the construction used environmentally friendly sealants, carpets, paints, and adhesives as well as preventing 90% of the construction waste from entering landfills.[9] Also, potable water usage is reduced by 40% due to the use of low-flow sinks, showers, and toilets.[9] The contractor also recycled 90% of the materials from the building that previously occupied the site.[9]

In addition to the LEED certification, the building also won a Progressive Architecture Award in 2004 from Architecture magazine and AIA/COTE award from Architect magazine in 2007.[4][13][19] The Chicago Athenaeum also gave the design an award in 2007 as part of its American Architecture Awards.[20] The Morse Courthouse was also the first U.S. courthouse included at the Venice Biennale of Architecture.[4] The Oregonian newspaper called the courthouse “the most architecturally important new building in Oregon in decades”.[15]

Tenants[edit]

The bottom two floors of the facility house offices, including those for the federal courts, the United States Attorney’s office, the U.S. Marshals Service, pretrial services, and probation.[9] Additionally, there are offices for both of Oregon’s United States Senators and an office for a single member of the United States House of Representatives.[9] Representative Peter DeFazio of Oregon's 4th congressional district uses that office.[21]

References[edit]

  1. ^ a b Pogrebin, Robin. “Ready, Set, Design: Work as a Contest”, The New York Times, August 19, 2007, Arts and Leisure Desk; Architecture, p. 24.
  2. ^ Martin, Shelby. “Housed under one roof; City/Region; Several tenants will share the space at the new Armed Forces Reserve Center in Springfield”, The Register-Guard, December 8, 2008, p. B11, ISSN: 0739-8557.
  3. ^ a b c d e f Hughey, Ray. “Portland office of J.E. Dunn takes lead in Oregon federal courthouse”, Daily Journal of Commerce, February 19, 2004.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Campbell, Brett. “The Education of Thom Mayne; How the uncompromising L.A. architect learned to build on common ground”, Los Angeles Times, January 14, 2007, West Magazine, Part I, p. 14.
  5. ^ a b "Space and Facilities: Eugene Courthouse Dedicated" (PDF). 2006 Annual Report. United States Court of Appeals for the Ninth Circuit. pp. 29–31. Retrieved February 10, 2009. 
  6. ^ a b c Carter, Dan. “New federal courthouse in downtown Eugene, Oregon, is a courthouse for the 21st century”, Daily Journal of Commerce, August 14, 2006.
  7. ^ a b c Dietz, Diane. “New Federal Courthouse May Prompt a Downtown Revival in Eugene”, The Register-Guard, June 14, 2004.
  8. ^ a b c Russo, Edward. “Contractors Dig Into Work: Government; Construction of the new federal courthouse is under way, due to finish in 2006”, The Register-Guard, August 4, 2004, p. D1.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Schneider, Jay W. “2008 Building Team Awards: Courthouse Pushes the Boundaries of Tradition: Wayne L. Morse U.S. Courthouse; A federal courthouse puts a modern spin on ancient ideas of judicial architecture”, Building Design & Construction, May 1, 2008 , p. 26. Reed Business Information.
  10. ^ Hockenberry, John. “Architecture: Fear Factor: Security in a New Age”, BusinessWeek, May 2, 2006.
  11. ^ Pearson, Clifford A. (March 2007). "Wayne Lyman Morse United States Courthouse". Architectural Record. (subscription required (help)). 
  12. ^ a b Bishop, Bill. “Project High Point: Courts: A `topping out' ceremony at the new courthouse honors workers”, The Register-Guard, July 12, 2005, p. D1.
  13. ^ a b c d e f "Wayne L. Morse United States Courthouse". AIA/COTE Top Ten Green Projects. American Institute of Architects. Retrieved February 11, 2009. 
  14. ^ a b c d e f Bishop, Bill. “Designed to Shine; Courts; Eugene's new gem of a federal courthouse may serve as inspiration”, The Register-Guard, November 30, 2006, p. A1.
  15. ^ a b c d Gragg, Randy. “Sight Lines - Ribbons for Lady Justice”, The Oregonian, November 26, 2006, Sunday Features (O!). p. O8.
  16. ^ a b Pogrebin, Robin. "A Defiant Architect’s Gentler Side", The New York Times, December 19, 2006.
  17. ^ a b c Keefer, Bob. “Artist for courthouse offers crowd glimpse of his outlook; Arts & Literature; Critics call Matthew Ritchie's work both brilliant and impenetrable”, The Register-Guard, October 7, 2005, p. C1.
  18. ^ Bishop, Bill. “Courthouse gets a green thumbs up for its efficiency; Courts; Its features will earn the building a certification for Leadership in Energy and Environmental Design”, The Register-Guard, November 7, 2005, p. A1.
  19. ^ Shapiro, Gideon Fink. “AIA/COTE 2007 Award Winners”, ARCHITECT Magazine, June 1, 2007. Retrieved on February 10, 2009.
  20. ^ "2007: Wayne Lyman Morse United States Courthouse". American Architecture Awards. The Chicago Athenaeum. Retrieved February 10, 2009. 
  21. ^ “Two more arrested”, Eugene Weekly, March 15, 2007. Retrieved on February 10, 2009.

External links[edit]