Момина сълза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за растението. За селото в Южна България вижте Момина сълза (село).

Момина сълза
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Зайчесянкови (Asparagaceae)
род:Convallaria
вид:Момина сълза (C. majalis)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Момина сълза в Общомедия
[ редактиране ]

Момината сълза (Convallaria majalis) е вид тревисто растение от семейство Рускусови (Ruscaceae).

Расте в храсталаците и горите, главно в широколистните, в умерения пояс на Северното полукълбо.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Момината сълза е многогодишно тревисто растение с тънко, закръглено, до почти триръбесто, безлистно цветоносно стъбло и пълзящо хоризонтално коренище. В основата на стъблото се развиват 2, рядко - 3 листа с ципесто влагалище, дълги до 20 cm. Те са целокрайни, продълговати, елиптични и заострени, с надлъжно жилкуване и дълги дръжки. На върха на стъблото в гроздовидни съцветия се намират цветовете, които са единични, рядко двойни. Разположени са в пазвите на малки белезникави, линейни и ланцетни прицветници, като съцветието е с до 20 цветчета. Цветовете са бели, звънчевидни, увиснали с къси дръжки, двуполови, с 6 сраснати венчени листчета и 6 тичинки.

Плодът е кълбовидна, червена многосеменна ягода (малко плодче); той е не се яде, тъй като е силно отровен. Също така и цветовете, въпреки че са с много приятна миризма и растението е медоносно и лечебно, съдържат отровното вещество конвалатоксин (Convallatoxin), а в една или друга степен - и всички останали части от растението, включително листата и коренищата. Конвалотоксинът може да причини повишение на кръвното налягане, последвано от аритмия и смърт.

Химичен състав[редактиране | редактиране на кода]

Цялото растение съдържа сърдечно действуващи гликозиди – в листата около 0,2 – 0,3%, а в цветовете до 0,5%. Установени са около 20 гликозида. Основният гликозид е конвалотоксин, който при хидролиза се разпада на агликона строфантидин и L-рамноза. Изолирани са също така и гликозидите конвалатоксол, конвалозид, локундиозид и др. В листата се съдържа стероидният сапонин конваларин, флавоноиди – производни на изорамнетина и кверцетина, хелидонова киселина. В цветовете се съдържа етерично масло с фарнезол.[1]

Ботаническа илюстрация от 19 в.

Парфюм[редактиране | редактиране на кода]

Парфюмите с този аромат са главно синтетични (добити изкуствено по химически път). Използването на момината сълза в парфюмерията е ограничено, поради ниския добив на етеричното й масло . Цветовете се берат през време на цъфтежа, февруари-март. Сушат се на сянка или в сушилня до 40 градуса по Целзий.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Билките във всеки дом (Справочник), стр. 142, 1982 г., Медицина и физкултура