Viquiprojecte:Imatge i Llenguatge Visual (UOC)/Informació acadèmica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Activitat d'aprenentage-avaluació:
Imatge i Llenguatge Visual a Viquipèdia

Grau Multimèdia UOC

Aquesta és una activitat d'aprenentatge i avaluació dels continguts teòrics de l'assignatura. L'activitat té una durada llarga, amb dues dates clau abans de la que es considera data límit de "lliurament". L'activitat té un calendari de treball total d'11 setmanes i es fa en paral·lel a altres 3 activitats pràctiques.

Es treballa a la Viquipèdia en català i a més d'una activitat acadèmica hauria de suposar una aportació de qualitat des de la universitat cap a l'enciclopèdia lliure. Hi ha un projecte paral·lel en castellà a la Wikipedia en español.

Cada estudiant ha d'escollir un article de la llista i fer-se responsable de crear-lo o millorar-lo. Cal seguir els criteris de qualitat i de redactat de Viquipèdia.


Dates clau:

  • 14 de Març -> haver decidit i comunicat (a la pàgina de Viquiprojecte de la pròpia Viquipèdia, signant al costat de l'enllaç a l'article) de quin article et fas responsable
  • 21 d'Abril -> publicar un comentari al Fòrum de l'aula sobre els teus progressos i feina per fer


Data de lliurament:

  • 16 de Maig -> data oficial de "lliurament". Data de tall per valorar les contribucions.
  • 18 de Maig -> Presentar un resum-informe de contribucions al registre d'Avaluació del Campus Virtual.


Sobre l'avaluació:

  • Els criteris d'avaluació seran els criteris de qualitat per un article de Viquipèdia
  • Es té en compte resultat final (16 Maig) de l'article i el procés de treball
  • Es podran tenir en compte per pujar nota les aportacions a altres articles de la llista dels quals no siguis el responsable i la creació o contribució a altres articles relacionats; sempre però que l'article del qual ets responsable sigui correcte.
  • Si l'article ha passat a ser qualificat com a Article de Qualitat per part de la comunitat la nota serà automàticament d'Excel·lent. La valoració del consultor (col·laborador docent UOC) determinarà si la qualificació és un 9 o un 10.


Criteris de Qualitat de Viquipèdia:

La Viquipèdia té uns paràmetres de qualitat alts pel que fa a la creació d'articles que coincideixen en gran part amb els objectius de qualitat acadèmica. A continuació es resumeixen aquests criteris però cal llegir-se les pàgines de Viquipèdia que els exposen en detall.

Un article de qualitat ha d'estar correctament redactat, ser complet, entenedor, concret i exposar les possibles divergències sobre un tema des d'un punt de vista neutral. La informació que s'hi exposa ha de ser verificable i s'han de citar adequadament les fonts que la recolzen. Les fonts han de ser fiables i actualitzades.

Formalment ha d'estar ben estructurat, fer servir les plantilles i formats de Viquipèdia pertinents, ser correcte quant a gramàtica, redacció i ortografia. Ha de cobrir tots els aspectes del tema d'una forma enciclopèdica, però sense detalls innecessaris. Ha de tenir enllaços a altres articles de Viquipèdia que hi estiguin relacionats.


Aportacions copyleft i obra col·lectiva

Tingues en compte que la teva contribució a la Viquipèdia passa a formar part d'una obra col·lectiva que qualsevol pot editar. Que a nivell d'assignatura siguis el responsable d'un article no vol dir que a nivell de Viquipèdia tinguis cap autoritat sobre el mateix, seràs un co-autor més de l'obra conjunta.

Els continguts de Viquipèdia es publiquen sota una llicència copyleft, la Creative Commons Reconeixement CompartirIgual 3.0. Això vol dir que qualsevol persona els pot utilitzar lliurament i crear-ne obres derivades, també per a ús comercial, sempre que mantingui la mateixa llicència lliure.

Hi ha persones amb molta experiència en l'edició de Viquipèdia, alguns d'ells, els anomenats “bibliotecaris”, fan una tasca d'administració, revisió, orientació i dinamització. Tingués en compte les aportacions d'altres usuaris i els comentaris, correccions o suggeriments que et puguin fer. Utilitza la pestanya de “Discussió” de l'article si és necessari dialogar amb altres persones sobre el contingut d'aquest. També pots deixar missatges a les pàgines de discussió dels propis usuaris si et vols posar en contacte directament amb algun d'ells.

La presència de possibles co-autors en l'elaboració d'un determinat article durant el procés de treball no afectarà negativament a la seva avaluació. Es valorarà el resultat obtingut, tot i que sigui fruït de la col·laboració amb altres Viquipedistes.


Referent

Per al plantejament d'aquesta activitat prenem com a referent l'experiència del Wikiprojecte Murder Madness and Mayhem que el professor Jon Beasley-Murray de la University of British Columbia va impulsar a la Wikipedia anglesa a la primavera de 2008.

Podeu llegir el següent article sobre l'experiència i les consideracions que Jon Beasley-Murray fa en relació a l'aprenentatge i l'avaluació:

Jon Beasley-Murray (2008) Was introducing Wikipedia to the classroom an act of madness leading only to mayhem if not murder?


Objectius d'assignatura relacionats amb aquesta activitat:

  • Conèixer els principals corrents teòrics que estudien la comunicació visual com a llenguatge, els seus plantejaments bàsics i la seva aplicació en l'àmbit de la creació gràfica
  • Consolidar els coneixements teòrics sobre el color i el seu ús en la creació gràfica, tenint en compte els condicionants culturals en la seva interpretació
  • Reconèixer els aspectes que formen la identitat visual en les creacions gràfiques
  • Consolidar els coneixements sobre la tipografia i saber-los aplicar
  • Conèixer els fonaments del disseny de la informació
  • Consolidar els coneixement de legislació i els convenis de drets d'autor i propietat intel·lectual que afecten a la imatge
  • Saber utilitzar de manera conscient i informada els drets sobre la pròpia obra gràfica i tractar adequadament la obra dels altres autors en la seva utilització per al propi treball.