Lípa u Horova mlýna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Lípa u Horova mlýna
pohled od zjz. (léto 2013)
pohled od zjz.
(léto 2013)
Druhlípa malolistá
Tilia cordata[1]
Evidenční č.104112 (10912)
Ochranaod 15. ledna 1985[1]
Poloha
KrajStředočeský
OkresKladno
ObecVelvary
KatastrVelvary
Polohav ohybu příjezdové cesty v jz. sousedství býv. mlýna
Nadmořská výška197 m n. m.
Souřadnice
Lípa u Horova mlýna
Lípa u Horova mlýna
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lípa u Horova mlýna je památný strom poblíž města Velvaryokrese Kladno. Lípa malolistá (Tilia cordata) roste asi 1,4 km jihozápadně od centra Velvar, v jihozápadním sousedství samoty Nový mlýn, na nevysoké mezi v ohbí příjezdové cesty ke mlýnu, v nadmořské výšce 197 metrů. Okolní terén představuje otevřená zemědělská krajina, jen místy podél cest či vodotečí rozčleněná pásy stromů a keřů, která se nepatrně sklání k ssz., do nivy Červeného potoka.

Památný strom je zmíněnou polní cestou snadno přístupný ze dvou směrů: Buď od jihu, odbočením ze silnice I/16 Velvary – Slaný (asi 250 metrů po cestě) nebo z vsv. strany, od města, kdy se odbočuje z ulice Malovarská (délka cesty asi 700 metrů). Třetí možností je přístup ze ssv. strany, směrem od Malovarského rybníka, pěšinkami přes luka a lávku na Červeném potoce; tato varianta je však oproti předešlým orientačně náročnější a spíše pro pěší.

Lípa požívá ochrany od roku 1985. Měřený obvod jejího kmene v době vyhlášení dosahoval 380 centimetrů.[1] Výšku stromu vyhlašovací nařízení udává na 20 metrů. Kmen stromu se na východní straně otevírá v dutinu, kterou chrání šindelový kryt. Jedna z dolních větví po severovýchodní straně spočívá na zemi, téměř odlomená, a přesto stále vitální, třebaže ji se stromem pojí už jen zlomek jejího obvodu. Viditelně je lípa označena kovovým štítkem „Strom chráněný státem“, upevněným na západní straně kmene.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]