Wikipedie:Iniciativa použitelnosti/FAQ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co se mění?[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:Iniciativa použitelnosti/Nové funkce.

Dochází k několika úpravám uživatelského rozhraní. Zaprvé zavádíme nový vzhled, pojmenovaný „Vektor“. Měl by zjednodušit přístup k běžným funkcím. Také jsme zavedli několik vylepšení rozhraní pro editaci, včetně vylepšeného editačního panelu nástrojů, dialogů, které pomůžou při vkládání odkazů a tabulek, a vestavěný přehled základních funkcí. Také jsme přepracovali organizaci webu tím, že jsme zjednodušili základní navigaci a přesunuli vyhledávací rámeček na intuitivnější místo (podrobné vysvětlení najdete na blogu Wikimedia).

Doufáme, že pro naše uživatele budou tyto změny užitečné. Pro ty, kteří chtějí i nadále používat původní vzhled, bude navrchu stránky k dispozici odkaz „⧼Prefswitch-link-on⧽“.

Proč došlo ke změnám?[editovat | editovat zdroj]

Wikipedii a další projekty obhospodařované nadací Wikimedia píší a upravují dobrovolníci. Pokud se vzdělaní lidé nemohou editace Wikipedie zúčastnit kvůli tomu, že jim editace článků připadá příliš matoucí nebo složitá, je to závažný problém, který ohrožuje možnou kvalitu, šíři a hloubku obsahu, který můžeme čtenářům nabídnout. Jinými slovy: i pokud vy sami do Wikipedie nepřispíváte, čím jednodušší bude účast na našich projektech pro vzdělané lidi, tím pro vás budeme užitečnější.

V době svého vzniku byl software, na kterém Wikipedie běží, považován za přiměřeně uživatelsky přívětivý. Z dnešního pohledu není tak efektivní ani uživatelsky přívětivý jako jiné programy. Proto provádíme řadu důležitých změn, které Wikipedii vylepšují.

Jak se o změnách rozhodlo?[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2009 jsme sestavili malý tým, který měl vyhodnotit a vylepšit použitelnost a uživatelský prožitek na Wikipedii a jejích sesterských projektech. První studie použitelnosti proběhla v březnu 2009. Veškerou dokumentaci a videa ze studie jsme zveřejnili. Na základě výsledků této studie jsme připravili řadu vylepšení, které byly v srpnu 2009 uvolněny pro veřejné testování. Následovaly další iterace a opravy na základě reakcí uživatelů, které vyvrcholily druhou studií, která proběhla v říjnu 2009 (dokumentace) a potvrdila některé ze změn, což nás vedlo k dalším vylepšením.

Od dubna 2010 se nasazuje vydání, které obsahuje sadu dobře otestovaných změn, které používalo více než 500 000 uživatelů naší betaverze. Průměrně 80 % uživatelů, kteří betaverzi vyzkoušeli, u ní zůstalo a od ostatních uživatelů jsme získali rozsáhlé komentáře k tomu, proč betaverzi opouštějí. Tyto komentáře vedly k dalším úpravám, mnoho z nich se týkalo problémů v jednotlivých jazycích. Veškeré reakce a data jsme zveřejnili.

Proč nejsou změny uživatelského rozhraní větší?[editovat | editovat zdroj]

Tohle je jen začátek. Máme připravenu sadu dalších změn, které se aktivně testují a vyvíjejí. Tyto změny si můžete vyzkoušet na naší testovací wiki. Jakmile si odsouhlasíme tyto změny prostřednictvím průzkumu a provedeme další doladění, přichystáme na druhou část letošního roku druhé vydání.

Uživatelský prožitek se pro Wikimedia Foundation stal trvalým programem. Odteď budou pravidelné změny a vylepšení rozhraní, zaměřené nikoli jen na nováčky, ale i na čtenáře a zkušené uživatele, běžnou záležitostí. Zejména budeme zvažovat nejlepší strategii, jak na Wikipedii a sesterských projektech zavést WYSIWYG editaci.

Kam zmizela záložka pro sledování stránky?[editovat | editovat zdroj]

Stránku můžete sledovat/zrušit sledování tím, že kliknete na hvězdičku na panelu s tlačítky „Číst“, „Editovat“ a „Zobrazit historii“.

Jak se mohou uživatelé ujistit, že jejich uživatelské skripty, styly, udělátka a externí nástroje budou fungovat i nadále?[editovat | editovat zdroj]

Pokud chcete ověřit kompatibilitu a vyřešit případné problémy, můžete vyzkoušet nové funkce. Kliknutím na „⧼Optin-try⧽“ navrchu každé obrazovky se můžete přihlásit k betatestování, čímž si zapnete stejné nastavení, které se později stane implicitním pro všechny.

Jiným způsobem, jak otestovat nový vzhled, je připojit na konec URL libovolné stránky text ?useskin=vector, např. z původního //cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie se stane //cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie?useskin=vector a stránka se zobrazí ve vzhledu Vektor.

Jak mohu nové funkce vypnout?[editovat | editovat zdroj]

Pokud chcete nové funkce vypnout, postupujte následovně:

  1. Přihlašte se ke svému účtu.
  2. Klikněte na odkaz „⧼Prefswitch-link-on⧽“ v horní pravé části stránky (vedle vašeho uživatelského jména).

Kdykoli si můžete nové funkce zapnout zpět tak, že kliknete na odkaz „⧼Prefswitch-link-off⧽“.

Proč už nefungují uživatelské skripty (monobook.js) a styly (monobook.css)?[editovat | editovat zdroj]

Pokud chcete své uživatelské skripty a styly používat v novém vzhledu Vektor, budete muset přesunout (a případně příslušně upravit) svůj monobook.js na vector.js a monobook.css na vector.css.

Jak si přizpůsobit Vektor?[editovat | editovat zdroj]

Některé zajímavé nápady najdete na stránce meta:Vector.