Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περιοχή στο χάρτη

Η Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι είναι πρώην ομοσπονδιακό έδαφος στη δυτική Ινδία. Η Ναγκάρ Χαβέλι βρίσκεται μεταξύ των ομόσπονδων πολιτειών Μαχαράστρα και Γκουτζαράτ, με τη Ντάντρα να αποτελεί περίκλειστο και αποσπασμένο έδαφος, ευρισκόμενη λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ναγκάρ Χαβέλι, στη Γκουτζαράτ. Πρωτεύουσα της "Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι" είναι η πόλη Σιλβάσσα. Η περιοχή βρίσκεται δέκα με τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Νταμάν, στον ανάρρου του ποταμού Νταμάν Γκάνγκα.

Η "Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι" βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Νταμάν Γκάνγκα, που ρέει μέσω της περιοχής. Οι πόλεις Ντάντρα και Σιλβάσσα βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του ποταμού. Η οροσειρά των Δυτικών Γκατς βρίσκεται στα ανατολικά, και οι λόφοι της οροσειράς καλύπτουν το ανατολικό τμήμα της περιοχής. Η περιοχή δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, παρόλο που η ακτή της Αραβικής Θάλασσας βρίσκεται μόλις λίγο δυτικότερα, στη Γκουτζαράτ.

Οι κύριες γλώσσες που μιλιούνται στην περιοχή είναι οι Γκουτζαράτι, Χίντι και Μαράτι.

Μετά τη συνένωσή του με το Νταμάν και Ντιού τον Ιανουάριο του 2020 αποτελεί πλέον το ομοσπονδιακό έδαφος του Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι και Νταμάν και Ντιού.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu (Merger of Union territories) Act. Lok Sabha: Parliament in the Seventieth Year of the Republic of India. 2019.  line feed character in |title= at position 41 (βοήθεια); |first1= missing |last1= in Authors list (βοήθεια)