Henkien kätkemä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkien kätkemä
千と千尋の神隠し
(Sen to Chihiro no kamikakushi)
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Hayao Miyazaki
Käsikirjoittaja Hayao Miyazaki
Tuottaja Toshio Suzuki
Säveltäjä Joe Hisaishi
Kuvaaja Atsushi Okui
Leikkaaja Takeshi Seyama
Pääosat Rumi Hiiragi
Miyu Irino
Mari Natsuki
Takashi Naitō
Yasuko Sawaguchi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Levittäjä Tōhō
Mikado Film
Universal Studios
Lucky Red Distribuzione
Walt Disney Studios Motion Pictures International
Walt Disney Pictures
HBO Max
Ensi-ilta Japani 20. heinäkuuta 2001
Suomi 29. marraskuuta 2002
Kesto 125 min (2 t 5 min)
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Henkien kätkemä (jap. 千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no kamikakushi) on Hayao Miyazakin ohjaama ja Studio Ghiblin tuottama anime-elokuva vuodelta 2001. Elokuva voitti parhaan animaatioelokuvan Oscarin vuonna 2003 ja on Japanin katsotuin elokuvalähde?. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa marraskuussa 2002.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[1] Vuonna 2016 Henkien kätkemä äänestettiin BBC:n kyselyssä kuluvan vuosisadan neljänneksi parhaaksi elokuvaksi. Äänestäjinä oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[2] Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen 50 parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.[3]

Henkien kätkemällä oli suuri vaikutus animen länsimaalaisen suosion nousussa.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chihiro Ogino on 10-vuotias tyttö, joka eksyy vanhempiensa kanssa ilmeisen hylättyyn teemapuistoon. Chihiron vanhemmat ahmivat tyhjässä myyntikojussa olevia ruokia ja Chihiro vaeltaa omille teilleen. Eräs poika lähestyy häntä ja varoittaa, että heidän tulee lähteä pois ennen iltaa. Kun Chihiro juoksee takaisin vanhempiensa luo, hän saa huomata heidän muuttuneen sioiksi. Huvipuisto alkaa pimentyä ja täyttyä hirviöistä.

Chihiro saa tietää aiemmin tapaamaltaan pojalta, Hakulta, että hänen vanhempansa ovat jääneet loukkuun henkimaailmaan. Haku paljastaa myös, että hän on tuntenut Chihiron pienestä tytöstä asti. Chihiro huomaa olevansa ainoa ihminen fantasiahahmojen keskellä, mikä voi olla vaarallista. Haku tuo Chihiron erilaisten olioitten kansoittamaan kylpylään, missä hän käskee tätä hakemaan töitä lämmittäjä Kamajilta. Lopulta Chihiro saa töitä kylpylää johtavalta noidalta Yubabalta, sillä ehdolla, että Chihiron nimi muutetaan Seniksi, joka on Chihiron japanilaisittain kirjoitetun etunimen ensimmäinen kirjain. Haku on kertonut Chihirolle, että Yubaba kontrolloi työntekijöitään ottamalla heidän nimensä. Chihiroa varoitetaan, että jos hän unohtaa oikean nimensä, hän jää loukkuun henkimaailmaan ikuisiksi ajoiksi.

Työskennellessään Linin apulaisena Sen sallii salaperäisen naamioituneen hengen astua kylpylään. Myöhemmin kylpylään saapuu myös valtava ”haisuhenki” eli Lemu-jumala. Sen kylvettää haisuhengen, joka paljastuukin varastelevaksi saastuneen joen hengeksi. Palkkioksi puhdistuksestaan henki lahjoittaa Senille oksetusyrtti-mykyn.

Ennen pitkää Sen tajuaa, että Haku on tosiasiassa lentävä lohikäärme. Kun Haku loukkaantuu vakavasti lohikäärmehahmossaan shikigamien eli paperilintujen hyökkäyksessä, Yubaba määrää palvelijansa tappamaan hänet. Sen kuitenkin pelastaa Hakun. Yksi shikigami paljastuu Zenibaksi, Yubaban kaksossiskoksi. Zeniba ilmoittaa, että Haku varasti hänen kultaisen sinettinsä Yubaban määräyksestä, ja muuttaa valtavan vauvan eli Bohin hiireksi vaatien sinettiä takaisin. Haku ja Sen pakenevat ja putoavat Kamajin luo pannuhuoneeseen, missä Sen syöttää verta yskivälle Hakulle osan oksetemykyä. Haku yskii suustaan kultaisen sinetin sekä mustan kotilon, jonka Sen murskaa jalallaan. Kamaji antaa Senille junalipun Zeniban luo, jotta tämä voisi pyytää noitaa poistamaan sinetissä olevan kirouksen. Hiireksi muuttunut Boh tulee Senin mukaan.

Sillä välin Senin kylpylään päästämä naamioitunut henki paljastaa olevansa ”Kasvoton”-niminen hirviö. Hirviö nielaisee yhden Yubaban palvelijoista voidakseen puhua ja tarjoaa sitten henkilökunnalle kultaa vastineeksi suuresta määrästä ruokaa. Kasvoton jatkaa syömistä ja kasvaa sen myötä valtavasti, ja lopulta alkaa syödä myös useita kylpylän työntekijöitä. Myöhemmin Sen syöttää Kasvottomalle loput oksetemykystä, mikä saa hirviön oksentamaan kaiken syömänsä ulos. Kasvoton palautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa ja lähtee Senin mukana Zeniban luo.

Haku palaa takaisin tajuihinsa ja saa kuulla, että Sen on mennyt tapaamaan Zenibaa. Senin lähdöstä ja Kasvottoman aiheuttamista vahingoista raivostunut Yubaba määrää Senin vanhemmat tapettaviksi. Haku ilmestyy paikalle ja varoittaa Yubabaa, että tältä on kadonnut jotain arvokasta. Yubaba tajuaa, että Boh on hävinnyt, jolloin Haku kertoo hänelle, että Boh on Zeniban luona. Haku tekee Yubaban kanssa sopimuksen, jonka mukaan hän hakee Bohin takaisin, jos Yubaba puolestaan lupaa antaa Senin ja tämän vanhempien palata takaisin ihmisten maailmaan. Yubaba kuitenkin vaatii, että Senin on suoriuduttava sitä ennen vielä yhdestä kokeesta.

Sen, Boh ja Kasvoton saapuvat Zeniban talolle ja huomaavat Zeniban olevankin varsin ystävällinen vanha nainen. Zeniba kertoo, että Senin rakkaus mursi sinetin kirouksen ja että Senin murskaama kotilo oli kirous, jolla Yubaba oli orjuuttanut Hakun. Illan venyessä yöksi Kasvoton ja Boh kutovat Senille purppuranvärisen, kiiltävän hiusnauhan. Zeniba kehottaa Seniä pitämään sitä hiuksissaan, sillä se suojelisi häntä, koska se on hänen ystäviensä tekemä. Haku ilmestyy lohikäärmemuodossaan hakemaan Senin ja Bohin, kun taas Kasvoton jää Zeniban luo. Sen käsittää, että hän putosi kerran pikkutyttönä Kohaku-nimiseen jokeen, ja arvaa, että Haku on sen saman joen henki, joka pelasti hänet tuolloin hukkumiselta. Senin oivalluksen myötä Haku vapautuu Yubaban loitsusta.

Haku palauttaa Bohin Yubaballe. Jälleen Chihiroksi muuttunut Sen joutuu viimeiseen kokeeseen, jossa hänen on etsittävä vanhempansa isosta sikalaumasta. Chihiro arvaa oikein, etteivät hänen vanhempansa ole sikojen joukossa. Haku saattaa Chihiron huvipuiston sisäänkäynnille ja lupaa, että he tapaavat toisensa vielä. Chihiro kohtaa jälleen vanhempansa, jotka eivät muista mitään koettelemuksistaan. Perhe lähtee yhdessä pois huvipuistosta. Huvipuiston suuaukolla, kun vanhemmat kummastelevat, kuinka heidän autonsa vaikuttaa seisseen paikallaan päiväkausia, Chihiro katsoo vielä taakseen, jolloin aurinko valaisee hänen purppuranväristä hiusnauhaansa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooli Japaninkielinen ääninäyttelijä Englanninkielinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä
Chihiro Rumi Hiiragi Daveigh Chase Adeliina Sankari
Haku Miyu Irino Jason Marsden Rasmus Lehtosaari[4]
Yubaba/Zeniba Mari Natsuki Suzanne Pleshette Marja Packalén
Lin Yoomi Tamai Susan Egan Katja Sirkiä
Kamaji Bunta Sugawara David Ogden Stiers Ossi Ahlapuro
Chihiron äiti Yasuko Sawaguchi Lauren Holly Varpu Virta
Chihiron isä Takashi Naitō Michael Chiklis Pertti Koivula
työnjohtaja Tsunehiko Kamijō Paul Eiding
Ban/Ya Takehiko Ono John Ratzenberger Matti Olavi Ranin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  2. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  3. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)
  4. Tarmo Poussu: Lue IS:n arvio Hayao Miyazakin Henkien kätkemä - animaatiosta Ilta-Sanomat. 10.4.2015. Viitattu 6.8.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Henkien kätkemä.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.