Kempeleen vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kempeleen kunnanvaakuna

Kempeleen kunnanvaakuna on Kempeleen kunnan tunnus, jonka on suunnitellut Kaj Kajander. Vaakunassa on sininen kenttä sekä hopeinen aaltokoroinen vasen pieli ja allekkain kaksi hopeista yläviistoon lentävää sorsaa.[1] Vaakuna-aihe viittaa Kempeleenlahden vesijättömaihin ja sen runsaslukuiseen linnustoon.

Kun laki kunnanvaakunoista oli annettu 8. huhtikuuta 1949, saivat myös maalaiskunnat oikeuden käyttää vaakunaa. Vaakunat suunniteltiin kaikkiaan 466 maalaiskunnalle (vain kolme kuntaa, Koijärvi, Pielisensuu ja Uudenkaupungin maalaiskunta eivät ehtineet koskaan saada omaa vaakunaansa ennen lakkauttamistaan), ja viimeisenä kunnista sisäministeriö vahvisti oman vaakunansa Kempeleen kunnalle 24. marraskuuta 1969.[2] Kempeleen kunnanvaltuusto oli hyväksynyt vaakunakuvauksen aiemmin samana vuonna 10. lokakuuta, joskin valtionarkisto oli tehnyt myöhemmin siihen pienen korjauksen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kunnat.net: Kuntavaakunat maakunnittain kunnat.net. Viitattu 17.3.2012.
  2. Suomen kunnallisvaakunat, s. 18. Suomen Kunnallisliitto, 1982. ISBN 951-773-085-3.
  3. Sisäasiainministeriön vahvistamat kaupunkien, kauppaloiden ja kuntien vaakunat I:9 Kempele Kansallisarkiston digitaaliarkisto.