Oliivihaukiankerias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliivihaukiankerias
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ankeriaskalat Anguilliformes
Heimo: Haukiankeriaat Muraenesocidae
Suku: Muraenesox
Laji: bagio
Kaksiosainen nimi

Muraenesox bagio
Hamilton, 1822

Katso myös

  Oliivihaukiankerias Wikispeciesissä

Oliivihaukiankerias (Muraenesox bagio) on suurikokoinen käärmemäinen ankeriaskala. Se on yöaktiivinen ja saalistaa pohjakaloja ja äyriäisiä. Laji on arvostettu sekä virkistys- että ammattikalastajien keskuudessa, ja sitä pyydetään mielellään. Se on hyvin aggressiivinen, ja sen purema voi olla hyvinkin vakava.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oliivihaukiankerias voi kasvaa lähes kaksimetriseksi ja 28–30 kilogramman painoiseksi.[2] Lajin pääväri on oliivinruskea, selän puolella tummempi väritys vaalentuu vatsaa kohti. Leuat ovat suuret ja haukimaiset.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oliivihaukiankeriasta esiintyy Indopasifisella merialueella, joka ulottuu Afrikan itärannikolta Filippiineille ja Japaniin, Uuden-Guinean ympäristöön, Australian pohjoisrannikolle, Uuteen-Kaledoniaan ja Fidžisaarille. Se elää rannikon matalissa vesissä ja toisinaan jokisuiden murtovesissä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras laskee mätimunansa lähelle rannikkoa ja poikaset kuoriutuvat 9–10 viikossa. Naaras voi laskea kerralla jopa neljä miljoonaa mätimunaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McCosker, J., Smith, D.G. & Tighe, K.: Muraenesox bagio IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.2.2024. (englanniksi)
  2. a b Australian rannikolle ajautui terävähampainen kummajainen: ”Mikä hitto se on?” Ilta-Sanomat. 16.2.2016. Arkistoitu 17.2.2016. Viitattu 17.2.2016.