Seychellienparatiisimonarkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seychellienparatiisimonarkki
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Monarkit Monarchidae
Suku: Paratiisimonarkit Terpsiphone
Laji: corvina
Kaksiosainen nimi

Terpsiphone corvina
(Newton, 1867)

Katso myös

  Seychellienparatiisimonarkki Wikispeciesissä
  Seychellienparatiisimonarkki Commonsissa

Seychellienparatiisimonarkki (Terpsiphone corvina) on uhanalainen Seychelleillä La Diguen ja Mariannen saarilla elävä varpuslintu. Lisäksi lintuja on raportoitu nähdyn myös Praslinin ja Félicitén saarilta.[1] BirdLife on onnistunut palauttamaan lajin Denissaarelle.[2]

Kooltaan seychellienparatiisimonarkki on noin 20 cm. Koiraalla on lisäksi kaksi 16 cm pitkää keskimmäistä pyrstöhöyhentä. Koiras on kokonaan musta. Nuoret linnut ja naaraat ovat väritykseltään ruskeampia. Seychellienparatiisimonarkin laulu on viheltäviä ääniä[3].

Seychellienparatiisimonarkin elinympäristöä ovat erityisesti suoalueiden lähellä sijaitsevat kosteat alueet, joilla on kasvettava öljypallopuita (Calophyllum inophyllum) ja manteliketapaneja (Terminalia catappa). Laji on hyönteissyöjä[3].

Seychellienparatiisimonarkkikannan kooksi arvioidaan 350–500 sukukypsää yksilöä[1]. Suurimmat lajiin kohdistuvat uhkat ovat elinympäristön tuhoutuminen rakennustoiminnan takia sekä turismi. Lisäksi saarelle levinnyt Pistia stratiotes -kasvi on saattanut vähentää lintujen ravintonaan käyttämien hyönteisten määrää. Jotkin saaren alkuperäisistä ja saarelle levinneistä linnuista ja nisäkkäistä ovat pesärosvoja[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Terpsiphone corvina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  2. Hänninen, Lauri: BirdLifen viimeaikaisia saavutuksia. Linnut-lehti, 28.8.2009, 14. vsk, nro 3, s. 3. Helsinki: BirdLife Suomi ry.
  3. a b Seychelles Paradise-flycatcher – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 18.5.2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.