Välimerenlokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välimerenlokki
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Larus
Laji: audouinii
Kaksiosainen nimi

Larus audouinii
Payraudeau, 1826

Katso myös

  Välimerenlokki Wikispeciesissä
  Välimerenlokki Commonsissa

Ichthyaetus audouinii

Välimerenlokki (Larus audouinii) on suurikokoinen lokki, jota esiintyy Välimeren rannoilla. Laji on nimetty ranskalaisen eläintieteilijän Victor Audouinin kunniaksi.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 48–52 cm, siipien kärkiväli 115–140 cm ja paino noin 600 g. Laji muistuttaa pienikokoista harmaalokkia mutta on hieman hoikempi, kapeasiipisempi ja lyhytpyrstöisempi. Kesäpuvussa nokka on kolmivärinen: tyvi on oranssi, keskiosa musta ja kärjessä on pieni vaalea täplä. Sukupuolet ovat samanvärisiä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimerenlokki elää melko harvinaisena Välimeren saarilla Marokosta Kyprokselle. 1960-luvun lopulla välimerenlokki oli yksi harvinaisimmista lokeista vain tuhannella parilla. Nyt laji on elpynyt ja pareja on noin 21 500, mutta se on silti uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettävä. Laji on tavattu Espoon Ämmässuolla vuonna 2007.[2]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäsaaret ovat tavallisesti asumattomia ja rauhallisia ulkomeren saaria ja luotoja, joilla laji pesii yleensä alle 50 metrin korkeudella merenpinnasta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimerenlokit elävät yhdyskunnissa. Pesä on maassa ja munia on kaksi tai kolme. Haudonta kestää noin neljä viikkoa ja molemmat emot osallistuvat siihen, samoin kuin poikasten hoitoon. Poikaset ovat lentokykyisiä viiden-kuuden viikon ikäisinä ja itsenäistyvät noin neljän kuukauden kuluttua.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji syö pääasiassa kalaa mutta myös pieniä selkärangattomia, pikkulintuja ja kasvien osia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. – Oxford University Press. Hongkong.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Larus audouinii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.12.2020. (englanniksi)
  2. Rariteettikomitea (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]