Yöperhonen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yöperhoset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee perhosia. Sanan ”yöperhonen” muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Lehtinunna (Lymantria dispar) on ulkoasultaan tyypillinen yöperhonen.

Yöperhosilla tarkoitetaan yöllä lentäviä perhosia, erotukseksi päivällä lentävistä päiväperhosista. Yöperhoset eivät kuitenkaan ole todellinen monofyleettinen taksonominen yksikkö, vaan niihin luetaan perhosia useasta eri heimosta, joista moniin kuuluu myös päiväperhosia.

Yöperhoset ovat yleensä väriltään harmaita tai ruskeita ja etusiivissä on monimutkaista kuviointia. Tämä naamioi päiväsaikaan lepäävän perhosen alustaansa ja näin edesauttaa niitä pysymään saalistajilta huomaamattomina. Lisäksi tumma väri kerää tehokkaasti auringon lämpöä. Jotkut yöperhoslajit kuitenkin ovat räikeän värisiä, millä ne viestivät linnuille ja muille saalistajilleen olevansa pahanmakuisia tai jopa myrkyllisiä. Kun lintu on kerran maistanut sellaista perhosta, se ei yleensä maista sitä toista kertaa. Jotkin yöaktiiviset perhoset pyrkivät pelottamaan ahdistelijaansa myös paljastamalla kirkkaanväriset takasiipensä tai silmätäplillä.

Yöperhosten tukeva ruumiinrakenne ja usein tuuhea karvaisuus ovat sopeutuma liikkumiseen yön viileinä tunteina ja edesauttavat lämmön säilymistä perhosen ruumiissa. Hämärässä tai pimeässä parittelukumppanin etsiminen on hankalaa, joten monet yöperhoset houkuttelevat parittelukumppaneita erityisten tuoksuaineiden, feromonien avulla. Tuoksuainemolekyylien haistamiseksi joillekin yöperhosryhmille on kehittynyt näyttävät ja hyvin monimutkaiset tuntosarvet, joilla perhonen saattaa sopivissa tuulioloissa haistaa mahdollisen parittelukumppanin jopa kilometrien päästä. Yöperhoset saattavat illalla hakeutua esim. ulkovalojen lähettyville.

Tärkeimpiä ja tunnetuimpia yöperhosryhmiä ovat muun muassa:

Moniin yöperhosryhmiin kuuluu myös päivällä aktiivisia lajeja.

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.