Kiinteistöarviointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiinteistöarviointi tarkoittaa maa- ja vesialueen sekä niillä olevan omaisuuden ja niihin kohdistuvan oikeuden taloudellisen arvon tai arvovaikutuksen määrittämistä. Kiinteistöarviointi tarkoittaa sekä arvon että korvauksen arviointia. (Suomen Kiinteistöarviointiyhdistys ry:n Kiinteistöarviointisanasto, 1986)

Kiinteistöjä arvioidaan mm. kiinteistökaupan, luotonannon, tilinpäätösten sekä verotuksen ja (pakko)lunastusten yhteydessä.

Kiinteistöarvioijina toimivat Suomessa mm. Keskuskauppakamarin auktorisoimat kiinteistöarvioijat sekä Maan­mittaus­laitoksen toimitus­insinööreinä Teknillisen korkea­koulun Maanmittaustieteiden laitokselta valmistuneet diplomi-insinöörit.

Kiinteistöjen arviointimenetelmä on menettelytapa, jolla kohteen arvo, tuotto taikka kohteen tuottamisesta tai käyttämisestä johtuva kustannus määritetään. Menetelmiä kutsutaan vastaavasti kauppa-arvo-, tuotto- ja kustannusarvomenetelmiksi. Kauppa-arvomenetelmä on arvioitavan kohteen kanssa vertailukelpoisista kohteista maksettuihin, edustaviin kauppahintoihin perustuva arviointimenetelmä. Tuottoarvomenetelmällä kohteen arvo määritetään kohteesta tuottoaikana todennäköisesti saatavien vuosi(netto)tuottojen pääomitettuna arvona. Kustannusarvomenetelmä on todellisiin tai todennäköisiin ja tarkoituksenmukaisiin rakennus- tms. tuotantokustannuksiin sekä tuotteen käytettävyyteen perustuva arviointimenetelmä. (Määritelmät: Suomen Kiinteistöarviointiyhdistys ry:n Kiinteistöarviointisanasto, 1986)

Kiinteistöjen arviointia koskevia kansainvälisiä standardeja julkaisee International Valuation Standards Committee (IVSC).

Suomessa toimivia kiinteistöarviointialaa edistäviä yhdistyksiä ovat Suomen Kiinteistöarviointiyhdistys ry ja RICS Finland.

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.