Kancsendzönga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kancsendzönga
(Kangchenjunga)
A Kancsendzönga kora reggel a Chouda Peri felől nézve
A Kancsendzönga kora reggel a Chouda Peri felől nézve

Magasság8586 m
Hely India
 Nepál
HegységHimalája
Relatív magasság3922 m
Első megmászás1955. május 25.
UK George Band
UK Joe Brown
Elhelyezkedése
Kancsendzönga (Nepál)
Kancsendzönga
Kancsendzönga
Pozíció Nepál térképén
é. sz. 27° 42′ 09″, k. h. 88° 08′ 54″Koordináták: é. sz. 27° 42′ 09″, k. h. 88° 08′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kancsendzönga témájú médiaállományokat.

A Kancsendzönga (régebbi alakváltozat: Kancsindsanga,[1] angol nyelvterületen: Kangchenjunga, nepáli nyelven: कञ्चनजङ्घा) a Föld harmadik legmagasabb hegye a Himalájában. 8586 méteres tengerszint feletti magasságát csak a Csomolungma és a K2 múlja felül. Nepál és India határán fekszik; előbbinek a második, utóbbinak a legmagasabb hegycsúcsa. A Kancsendzönga csoportja öt hegycsúcsból áll.

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

A Kancsendzönga 3D-s modellje

A Kancsendzönga csoportja öt hegycsúcsból áll, melyből négy a 8450 m tszf. magasságot is meghaladja. Ezek közül három (fő, központi és déli) India Szikkim szövetségi tartománya és a nepáli Taplejung körzet határán áll, míg a másik kettő teljes egészében Nepálban, a Taplejung körzet északkeleti részében található.

A Kancsendzönga öt csúcsa a következő:

Hegycsúcs Magasság (m)
Kancsendzönga (fő) 8586
Kancsendzönga (nyugat, Yalung Kang) 8505
Kancsendzönga (központi) 8482
Kancsendzönga (dél) 8494
Kangbachen 7903

A Kancsendzönga hatalmas masszívumát szinte megtámasztják a nagy hegyvonulatok, melyek keletről nyugatra, valamint északról délre futnak, mintegy óriás „X”-et formázva. Ezek a hegyvonulatok temérdek csúcsot tartalmaznak 6–8000 m között. A Szikkimben lévő keleti hegyvonulaton található a Siniolchu (6888 m). A nyugati hegyvonulat tetőpontja a fönséges Jannu (7710 m), a lenyűgöző északi oldalával. Tiszta, felhőtlen időjárás esetén jól látható Dardzsilingből a Kabru északi (7338 m), és a déli (7316 m) csúcsa, valamint a Rathong (6678 m) hegy is jól kivehető. Az északi hegygerinc átmegy egy kisebb mellékcsúcson (Kancsendzönga észak, 7741 m), ezt követi a Twin Peaks és a Tent Peak, innen tovább a tibeti határ felé halad a Jongsong-La hágó (6120 m) irányába.

Természetvédelem[szerkesztés]

Nepál ad otthont a WWF támogatásával működő KCAP programnak (Kancsendzönga Természetvédelmi Területi Program),[2][3] amelyet a Nepáli Hegymászó Társaság[4] is támogat. A Kancsendzönga Természetvédelmi Terület (angolul Kangchenjunga Conservation Area) területe 2035 km². Ezen a védett területen él a vörös panda, valamint sok más, elsősorban a havasi életformához alkalmazkodott állat- és növényfaj. A Kancsendzönga indiai oldalán található a Kancsendzönga Nemzeti Park.

Történelem[szerkesztés]

A név eredete[szerkesztés]

A Kancsendzönga nevének jelentése „a hó öt kincse”, utalva a hegycsoport öt csúcsára. A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. A helyi limbu nyelvben a Kancsendzöngát Sewalungmának is nevezik.

Bár a Kancsendzönga hivatalos nevét Douglas Freshfield, A.M. Kellas és a Brit Királyi Földrajzi Társaság alkotta meg, a hegy nevét számos más módon is ejtik, pl. Kangchen Dzö-nga, Khangchendzonga, Kanchenjanga, Kachendzonga, Kanchenjunga és Kangchanfanga alakban is előfordul. A végső változatot Tashi Namgyal csogyal (király), Szikkim korábbi uralkodója állapította meg: „…bár a »jungának« nincs jelentése a tibeti nyelvben, a valóságban Zod-ngának (kincs, öt) kellett volna lennie, de a Kang-Chen (hó, nagy) is helyes jelentést takar”. A J. L. R. Weir alezredessel való megbeszéléseket követően (aki az angol királynő, Viktória politikai megbízottja volt Szikkimben) egyetértett a Kancsendzönga elnevezéssel.

Magassági eltérések[szerkesztés]

Egészen 1852-ig a Kancsendzöngát tartották a világ legmagasabb hegyének, de a William Lambton által megkezdett és George Everest által folytatott nagy háromszögelési felmérést követően visszacsúszott a harmadik helyre (ekkor lett a Csomolungma, illetve a K2 az első két helyezett.)

A különböző (térképi) források eltérően adják meg a Kancsendzönga pontos magasságát, 8598 és 8586 m között. Egy hivatalos nepáli térképen (M 1:50 000) az alacsonyabb magasságot adják meg.

Előzetes kutatások és mászási kísérletek[szerkesztés]

Az 1905-ös expedíció tábora

1854-ben Joseph Dalton Hooker angol botanikus fedezte föl Kelet-Nepál egy részét, ami addig ismeretlen volt az európaiak előtt.

1899-ben egy brit expedícióval Douglas Freshfield és egy olasz fényképész, Vittorio Sella voltak, akik körüljárták a hegyet és környékét, valamint elsőként megpillantották a Kancsendzönga nagy nyugati falát.

1905-ben a Kancsendzönga expedíció volt az első kísérlet a hegy meghódítására, s ennek vezetői Aleister Crowley és Jules Jacot-Guillarmod voltak, ám ez sikertelen volt, mert csak 6500 m-ig jutottak a hegy délnyugati oldalán. Ugyanebben az évben Alexis Pache hegymászó és három serpa egy lavinában halt meg.

1929-ben egy német expedíció Paul Bauer vezetésével elérte a 7400 m-es magasságot a hegy északkeleti kiszögellésénél, de visszafordulni kényszerültek egy öt napig tartó vihar miatt.

Meghódítása[szerkesztés]

A Kancsendzönga első meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik, mely 1955. május 25-én történt egy brit expedíció keretében. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító (mászó) azóta is követi ezt a hagyományt.

Magyar mászások[szerkesztés]

Erőss Zsolt és Kiss Péter a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció keretében 2013 márciusában indult a csúcs megmászására,[5] amelyet 2013. május 20-án el is ért.[6] A feljutás azonban túl sok időt és energiát vett igénybe, és a két hegymászó nem tudott visszaereszkedni a 4. táborba. Május 22-én az expedíció vezetése sikertelen keresést követően eltűntnek nyilvánította őket.[7]

Turizmus[szerkesztés]

A Kancsendzönga indiai oldalán tilos a mászás, de alkalmanként engedélyezik. India felől nehéz megközelíteni a Kancsendzönga régiót, így nincs tömegturizmus ezen a területen, s emiatt a természet megtartotta érintetlen szépségét. A turisták körében nagyon népszerű a Goecha La hágó és környéke. A Kancsendzönga északkeleti oldalán található a 26 km hosszú Zemu gleccser.

Kultúra[szerkesztés]

A hegyet a kirant vallásban szentnek tekintik.

Arthur Ransome Fecskék és Fruskák-sorozatában egy magas hegy a Kancsendzönga nevet kapja az azt 1931-ben megmászó gyerekektől.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]