Hammersmith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hammersmith
Lyric Theatre, Hammersmith
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHammersmith and Fulham
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerW6
Retningsnummer020
Kart
Hammersmith
51°29′34″N 0°13′22″V

Hammersmith er et område i distriktet Hammersmith and Fulham i det vestlige London. Området ligger sør for Shepherd's Bush, på nordsiden av Themsen, og 6,9 km vest-sørvest for Charing Cross. Det er et betydelig kommersielt og kulturelt senter og er identifisert i London-planen som et av de 35 betydelige sentre i Stor-London.[1]

Hammersmith Bridge er den første hengebroen over Themsen. Veien A4 går gjennom Hammersmith på vei til M4 og Heathrow lufthavn. Det ligger en stor trafikkmaskin der, som består av krysset Hammersmith Broadway og broen Hammersmith Flyover. Hammersmith undergrunnsstasjon betjener tre linjer, og gir dermed gode forbindelser til andre deler av London.

Området er et kommersielt sentrum, med blant annet to kjøpesentre og kontorer for blant annet Coca-Cola, Disney, L'Oréal og Sony Ericsson. Flere TV-serier har blitt spilt inn i Hammersmith, blant annet BBCs Bottom, Channel 4s TFI Friday og vampyrserien Ultra Violet. Åpningssekvensen i Bottom viser Hammersmith Broadway mens området var under utbygging.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har blitt avdekket forhistorisk keramikk, flintsteiner og løvbladformete pilspisser ved elvebredden. Det er også levninger som viser til bosetning i tiden ved romersk Britannia. Hammersmith utviklet seg som en angelsaksisk fiskelandsby og dets stedsnavn, som kanskje er knyttet til en smeds hammer og smie, ble første gang nedtegnet i 1294.[1]

Hammersmith er innenfor det historiske grevskapet Middlesex. Det var navnet på et kirkesogn innenfor hundred (herredet) Osselstone.[2] I begynnelsen av 1660-tallet ble Hammersmiths første sognekirke, som senere ble til St Paul's, bygget av Nicholas Crispe som drev et teglverk i Hammersmith.[3] I tillegg til et monument av Crispe, inneholdt det også en bronsebyste av kong Karl I av England gjort av den franske skulptøren Hubert Le Sueur. Bysten er en kopi i bronse fra 1665 av en marmorbyste som LeSueur gjorde i 1631.[4] I 1696 ble Samuel Morland gravlagt her. Kirken ble fullstendig ombygd i 1883, men monumentet og bysten ble overført til den nye kirken.

En elvebredd preget av grus framfor det mer vanlige myr- og våtland, førte til at Hammersmith ble betraktet som et friskt sted å bo framfor Londons trange og forurensete gater. Fra middelalderen av trakk velstående londonborgere ut til Hammersmith. Vest for kirken etablerte båtbyggere, møller og bryggerier seg rundt utløpet av en bielv til Themsen.[1]

Hammersmith Bridge ble først designet av William Tierney Clark, åpnet i 1827 som den første hengebro over elven Themsen. Overbelastning av denne opprinnelige strukturen førte til Joseph Bazalgette redesignet broren, men bygget på det opprinnelige fundamentet og gjenåpnet i 1887.[3][5] I 1984-1985 fikk bruen ekstra strukturell støtte og i årene 1997 og 2000 ble det utført betydelige arbeid for å forsterke den.[6]

Kjente personer i Hammersmith[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Hammersmith, Hammersmith & Fulham», Hidden London
  2. ^ «Hammersmith», GENUKI. Description and Travel: GENUKI Charitable Trust. 2. januar 2017.
  3. ^ a b Stab (1902): «Hammersmith», Royal Thames Guide. London: Simpkin, Marshall, Hamilton, Kent & Company, OCLC 47982768, s. 11.
  4. ^ «Image of bronze bust of Charles I, Hammersmith», arkivert fra originalen den 24. mai 2013; «Search Hammersmith Historical Sculptures: Charles I by Le Sueur», arkivert fra originalen den 24. mai 2013.
  5. ^ «Bombs, bearings and barges - a brief history of Hammersmith Bridge», London Borough of Hammersmith and Fulham Council. 18. september 2012. Arkivert fra originalen den 2. mars 2013.
  6. ^ «Hammersmith Bridge super sewer threat», London Borough of Hammersmith and Fulham Council. 18 September 2012. Arkivert fra originalen den 1. oktober 2012.
  7. ^ «Person Details for Cara Jocelyn Delevingne», England and Wales Birth Registration Index, 1837-2008. FamilySearch.org.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]