Caffellatte

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Caffe latte servírované v Osle v Nórsku

Caffellatte alebo caffelatte alebo zriedkavo caffè e latte (tal. „káva a mlieko“) je taliansky druh bielej kávy (kávy s mliekom). Jeho základ tvorí espresso, ktoré je doplnené speneným teplým mliekom. Často sa pripravuje aj ochutené rôznymi sirupmi.[1] Vo variante latte macchiato sa podáva vo vysokom pohári.[2]

Okrem obyčajného mlieka sa dá pripraviť aj s použitím rastlínných náhrad mlieka, napríklad sójového alebo ovseného. Nahradením kávy zas vznikli iné nápoje ako chai latté, maté alebo matcha latté.

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na prípravu caffelatte si v kávovare urobíme 30 ml espressa do poháru na cafelatte. Potom nalejeme ohriate mlieko, ktoré rozlejeme aj po okrajoch pohára. Na záver necháme asi 1 cm peny, ktorú potom nanesieme na hladinu. Servírujeme zdobené čokoládou alebo škoricou. (len na požiadanie).[3] Skúseni baristi kreslia do kávy rôzne vzory ako napríklad labuť, indián, srdce, tulip atď.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Spoznajte caffé latte: Ako ho pripraviť [online]. Baliarne obchodu, a.s. Poprad, 2020-04-08, [cit. 2020-10-21]. Dostupné online.
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-12-27]. Dostupné online. Archivované 2004-03-04 z originálu.
  3. Mary Ward. Top 100 Coffee Recipes [online]. Frederick Fell Publishers, 2009, [cit. 2020-10-21]. S. 140. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Caffellatte