Kahır Mektubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kahır Mektubu
Zeki Müren stüdyo albümü
Yayımlanma1980[1]
TarzTürk Sanat Müziği, Arabesk
Süre58:49
DilTürkçe
ŞirketTürküola Müzik
DerleyenZeki Müren
Zeki Müren kronolojisi
Sükse
(1978)
Kahır Mektubu
(1980)
Sarmaşık Gülleri
(1980)

Kahır Mektubu, Türk şarkıcı Zeki Müren'in 1980 yılında Türküola Müzik tarafından yayınlanan stüdyo albümü.[1] Yedi şarkının yer aldığı albümün piyasaya çıkan bazı sürümlerinde "Sorma Arkadaşım" ve "Köşeyi Dönüp de Gelemedim Sana" şarkıları yer almamış ve beş şarkı ile yayınlanmıştır.[1]

Albümdeki tüm şarkıların bestesi Muzaffer Özpınar tarafından yapılmıştır.[1]

En uzun süreli Türkçe şarkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün bir numaralı şarkısı olan 29 dakika 29 saniyelik süresiyle "Kahır Mektubu", en uzun süreli Türkçe şarkı olmuştur.[2][3][4] Muzaffer Özpınar'ın yanı sıra İlham Behlül Pektaş ve Ahmet Selçuk İlkan'ın da sözlerine katkıda bulunduğu şarkı, Türk Sanat Müziği'nin yanı sıra Arabesk Müzikten de esintilere sahiptir. Şarkının adı ilk olarak "Mektup" olmasına rağmen Zeki Müren adını "Kahır Mektubu" olarak yeniden adlandırmıştır.[4]

Bugüne kadar Arap sanatçılar Ümmü Gülsüm’ün, Abdülhalim Hâfız’ın ve Muhammed Abdülvahab’ın söyledikleri uzun şarkıları hayranlıkla dinlerdim. Yine de itiraf etmeliyim ki, bu şarkılarda bir monotonluk vardı. Arap müziğinde sık sık rastladığımız şarkılardaki monotonluk, bu büyük eserde yok. Bu eseri plağa okuyacağım için çok mutluyum. Değerli bestekâr Muzaffer Özpınar, uzun çalışmalar sonunda bestelediği, değerli söz yazarı Ahmet Selçuk İlkan’ın yine uzun çalışmalar sonunda yazdığı “Mektup” adı verilen şarkıyı Bodrum’a evime yolladılar. Şarkıyı ilk dinlediğimde ağladım. 30 dakikalık dev eserde sizler de takdir edersiniz ki pek çok ayrı usül ve makam bulunuyor. Bu şarkıyı benim yorumlamam sanırım isabet oldu. Şarkının içinde şiirler de var. Yıllardır radyoda şiir okuyan ve spikerlik sertifikası olan tek sanatçıyım. Gelecekte bu dev eseri sahnelerde özel bir tablo olarak da sergilemek arzusundayım. Eserin adı ‘Mektup’ idi. Ben bunu ‘Kahır Mektubu’ olarak değiştirdim. Dolayısıyla isim babası olmanın da gururunu yaşıyorum. 1955’ten bu yana sanat dünyasında daima ‘ilk’lerin öncülüğünü yaptım. Böyle bir dev eserle yine bir ‘ilk’i başardığım için hem mutlu, hem de gururluyum.

—Zeki Müren

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler) Süre
1. "Kahır Mektubu"  Ahmet Selçuk İlkan
Muzaffer Özpınar
İlham Behlül Pektaş
Muzaffer Özpınar 29:29
2. "Aldığım Her Nefesin Biri Senin"  Muzaffer ÖzpınarMuzaffer Özpınar 6:08
3. "İçimdeki Büyük Aşkı (Soltane Ghalbha)"  Muzaffer ÖzpınarAnuşirvan Ruhani (Düzenleme:Muzaffer Özpınar) 5:27
4. "Sorma Arkadaşım"  İlham Behlül PektaşMuzaffer Özpınar 4:35
5. "Köşeyi Dönüp de Gelemedim Sana"  İlham Behlül PektaşMuzaffer Özpınar 4:36
6. "Yollarda Kaldı Gözüm"  Muzaffer ÖzpınarMuzaffer Özpınar 4:44
7. "Dünya Yansa Yorganım Yok İçinde"  İlham Behlül PektaşMuzaffer Özpınar 3:50
Toplam süre:
58:49

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Zeki Müren – Kahır Mektubu". discogs.com. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  2. ^ Berdibek, Muhammed (9 Ocak 2017). "Kahır Mektubu". yenisafak.com. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  3. ^ Avcı, Özlem (4 Ocak 2017). "Herkes işini yapınca şarkılar devleşiyor". sabah.com.tr. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  4. ^ a b Yeğinbey, Emin (6 Şubat 2018). "30 yıl sonra 'Kahır Mektubu'". milliyet.com.tr. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]