Rol yapma video oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir rol yapma video oyunu olan NEO Scavenger

Rol yapma video oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri bir video oyunu türüdür. Birçok rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları[1] kökenlidir ve aynı terminolojinin, ayarların ve oyun mekaniğinin çoğunu kullanmaktadır. Kalem kâğıt oyunları ile diğer önemli benzerlikler arasında, geliştirilmiş öykü anlatma ve öyküleyici unsurlar, oyuncu karakter geliştirme, karmaşıklık, ayrıca oynatılabilirlik ve dalma sayılabilir. Elektronik bir ortam, oyun görevlisi gerekliliğini ortadan kaldırır ve muharebe çözünürlüğü hızını arttırır. RPG'ler, basit metin tabanlı konsol-pencere oyunlarından görsel olarak zengin 3D deneyimler haline gelmiştir.

Karakteristikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

RPG Project oyununa ait bir ekran görüntüsü

Rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları ile ortak birçok terime, oyun mekaniklerine ve hikâyenin geçtiği yerlere sahiplerdir, özellikle Dungeons & Dragons gibi.[2] Oyuncular bir ve ya birden çok karakteri kontrol ederler. Bu karakterler genelde bir "parti" olarak adlandırılır. Çeşitli görevler yaparak ve ya bir hikâyenin sonuna ulaşarak zafer kazanırlar. Oyuncular bir oyun dünyasını keşfederken, bulmaca çözer ve düşmanlarla mücâdele ederler. Oyunun temel özelliklerinden biri karakterlerin güçlerini ve yeteneklerini geliştirmesidir. Bu karakterler genelde oyuncular tarafından dizayn edilirler, isimlendirilirler. Rol yapma video oyunları oyuncuların fiziksel koordinasyonunu ve ya reksiyon zamanını çok nadir test ederler, Aksiyon-rol yapma oyunları hariç.

Rol yapma video oyunları başarıları için genellikle son derece gelişmiş bir hikâyeye ve hikâyenin geçtiği yere dayanır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Adams, Ernest; Rollings, Andrew (2003). Andrew Rollings and Ernest Adams on game design. New Riders Publishing. s. s. 347-248. ISBN 1-59273-001-9. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. 
  2. ^ McNaughton, M.; Schaeffer, J.; Szafron, D.; Parker, D.; Redford J. (2004). Code Generation for AI Scripting in Computer Role-Playing Games (PDF) (İngilizce). American Association for Artificial Intelligence. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]