Батагур забарвлений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батагур забарвлений
Батагур забарвлений
Батагур забарвлений
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Азійські прісноводні черепахи
Рід: Батагури
Вид: Батагур забарвлений
Gray, 1831
Синоніми
Emys kachuga
Kachuga fusca
Kachuga kachuga
Batagur ellioti
Посилання
Вікісховище: Batagur kachuga
Віківиди: Batagur kachuga
EOL: 793078
МСОП: 10949
NCBI: 698410

Батагур забарвлений (Batagur kachuga) — вид черепах з роду Батагури родини Азійські прісноводні черепахи. Інші назви «бенгальський батагур», «черепаха з червоною короною».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 48—56 см. Голова середнього розміру, дещо витягнута. Шкіра зверху на голові ділиться на лусочки. У роті 1—2 зазубрені виступи на небі. Карапакс має дахоподібну форму, опуклий, розширюється в задній частині, гладенький з невеликим кілем. Пластрон довгий і вузький

Голова у самців зверху червона, блакитно—сіра з боків, у самиць голова оливково—блакитна. Червона частина голови самців поділена жовтими смужками, жовті смуги також йдуть від очей до тимпанических щитків. Декілька червоних або жовтих плям розташовані на глотці, щелепи можуть бути коричневими. У самиць шия оливково—коричнева з 7 червоними, у самців — з червоно—коричневими довгими смугами. Червона пігментація самців особливо яскрава в сезон парування. Карапакс забарвлено від коричневого до оливкового кольору. Пластрон й перетинка жовтого кольору. Колір кінцівок коливається від коричневого до оливкового з поперечними лусочками на зовнішній поверхні передніх лап.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє глибокі і великі річки. Зустрічається на висоті до 300–500 м над рівнем моря. Харчується здебільшого рослинною їжею, іноді безхребетними.

Самиці починають відкладати яйця у березні—квітні. Глибина ямок для яєць 54—54 см. У кладці 15—30 білих овальних яєць розміром 64—75,4x37,6—45,6 мм. Новонароджені черепашенята з'являються у травні—червні 60 мм завдовжки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від центрального Непалу на південь через Бангладеш, північ—східну Індію до північного заходу М'янми.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Moll, E.O. 1986. Survey of the freshwater turtles of India. The genus Kachuga. [2 parts] J. Bombay Nat. Hist. Soc. 83 (3): 538-552