Шаян (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Шаян
Країна Україна Україна
Область Закарпатська область
Район Хустський район
Громада Вишківська селищна громада
Код КАТОТТГ UA21120030050033685
Основні дані
Населення 534
Поштовий індекс 90457
Телефонний код +380 3142
Географічні дані
Географічні координати 48°03′33″ пн. ш. 23°20′57″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
203 м
Найближча залізнична станція Буштино
Місцева влада
Адреса ради 90454, смт Вишково, вул. Червона пл. 1
Карта
Шаян. Карта розташування: Україна
Шаян
Шаян
Шаян. Карта розташування: Закарпатська область
Шаян
Шаян
Мапа
Мапа

CMNS: Шаян у Вікісховищі

Шая́н — село в Україні, в Закарпатській області, Хустському районі. Входить до складу Вишківської селищної громади. В селі видобувається мінеральна вода - Шаянська.

Історія[ред. | ред. код]

На віддалі 1 кілометр від курорту Шаян, ліворуч від дороги (при виїзді з села) на 20-метровій терасі зібрано колекцію крем'яних, кварцитових і андезитових виробів мустьєрського і пізньопалеолітичного часів. Біля 200 метрів на захід від першого пункту, на мисовидному уступі 30 — 40-метрової тераси, впідніжжі гори Шаяна — зібрано окремі мустьєрські вироби із кварциту.

Перші згадки у XIX столітті, як про лікувальні купелі.

Легенда про походження назви села[ред. | ред. код]

Височать над селом три гори: Шаян, Шаяниха, Шаянчик (Шаяненя). З міжгір'я збігає потічок, чистий, як сльоза, жебонить, ніби розповідаючи легенду про сиву давнину. Злі вороги напали на село, підпалили хати, убивали людей. І тільки сім'ї Шаянів вдалося сховатися в лісі. Та помітили це нелюди і кинулися в погоню. Першим загинув батько, захищаючи родину. Де впав замертво, виросла найвища гора — Шаян. Знесилена мати, прикриваючи сина, бігла вперед. Але ворожа стріла вп'ялася у серце хлопчини. Мати опустила його на зелений барвінок, і на тому місці виросла найменша гора Шаянчик (Шаєня). Ще декілька кроків пробігла жінка і впала зморена. На тому місці височить зараз гора Шаяниха.

Шаянська (мінеральна вода)[ред. | ред. код]

На базі Шаянського родовища вуглекислих мінеральних вод в живописній місцевості Шаян, розташованій в Солотвинській западині Закарпатського прогину, оточеній невисокими горами з округлими вершинами — Великий (477 м), Середній (325 м) і Малий Шаян на курорті Шаян у 1952 році було відкрито санаторій «Шаян» на 150 місць. В умовах курорту для питного лікування, вуглекислих мінеральних ванн, промивань кишечника та іншого порожнинного введення використовуються гідрокарбонатні натрієві води свердловин № 4, № 2 42 біля підніжжя г. В. Шаян. Хлоридно-гідрокарбонатна мінеральна вода св. № 2 біля підніжжя г. М. Шаян, що однією із перших була рекомендована для лікування урологічних захворювань ще у 50-ті роки XX сторіччя, в тому числі корифеєм медицини Закарпаття професором А. Фединцем, в умовах курорту Шаян використовується тільки для питного лікування, а з 1999 року почала розливатись у пляшки. Розлив мінеральної води «Шаянська» зі св. № 242 розпочався ще в 1964 році.

Туристичні місця[ред. | ред. код]

- Санаторій «Шаян» знаходиться за 18 км від м. Хуст, на схилах Виторлаг-Гутинського хребта на висоті 210 м над рівнем моря. Санаторій розташований на лівому березі річки Тиси біля підніжжя гори Великий Шаян, що разом з горами Середній і Малий Шаян оточує курортну зону, залишаючи відкритим тільки східний напрямок.

- три гори: Шаян, Шаяниха, Шаянчик (Шаяненя)

- На віддалі 1 кілометр від курорту Шаян, ліворуч від дороги (при виїзді з села) на 20-метровій терасі зібрано колекцію крем'яних, кварцитових і андезитових виробів мустьєрського і пізньопалеолітичного часів. Біля 200 метрів на захід від першого пункту, на мисовидному уступі 30 — 40-метрової тераси, впідніжжі гори Шаяна — зібрано окремі мустьєрські вироби із кварциту.

- Шаянське родовище вуглекислих мінеральних вод

Персоналії[ред. | ред. код]

У селі поховані:

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

https://shayanlife.com/blog/details?idArticle=4 10 причин відвідати курорт Шаян