Сцинковий гекон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сцинковий гекон
Teratoscincus bedriagai
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Інфраряд: Геконоподібні (Gekkota)
Родина: Sphaerodactylidae
Рід: Сцинковий гекон (Teratoscincus)
Strauch, 1863
Посилання
Вікісховище: Teratoscincus
Віківиди: Teratoscincus
EOL: 34953
ITIS: 818086
NCBI: 52168

Сцинковий гекон[1] (Teratoscincus) — рід геконів з родини Sphaerodactylidae. Має 6 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Гекони середнього розміру, від 14 до 17 см. Шкірна ніжна, не дуже міцна. Голова широка і висока. Її колір здебільшого сірувато—жовтий або зелений з коричневими смугами. Луска закруглена на кшталт риб'ячої. Пальці довгі та прямі з довгими роговими зубцями. Гекони цієї підродини мають присадкуватий вигляд, досить масивну голову та великі очі. У них також таки собі "брови" над очима. Черево матово—білого кольору з жовтизною. Тулуб вкрито одноманітною, закругленою на задніх кінцях, накладеною один на одного лускою, схожа з лускою сцинкових. На голові — дрібніші багатокутні лусочки. Великі, на викоті, очі. Стегнові і преанальні пори відсутні. Черево матово-білого кольору з жовтизною.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть здебільшого на землі та під землею. Полюбляють піски, бархани, сухі ґрунти. Гекони цього роду активні вночі, вдень відпочивають. Харчуються комахами та їх личинками, павуками. Ці гекони досить швидкі та спритні. Риють яму 90 см у глибину.

Це яйцекладні ящірки. Відкладання яєць відбувається у травні—липні. Відкладають по 2 яйця, маючи протягом року 2—4 кладки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у країнах Перської затоки, Середній Азії, на півдні Казахстану, Афганістані, Пакистані, на заході Китаю та Монголії.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 250.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. Robert Macey, Jonathan J. Fong, Jennifer V. Kuehl, Soheila Shafiei, Natalia B. Ananjeva, Theodore J. Papenfuss, Jeffrey L. Boore. The complete mitochondrial genome of a gecko and the phylogenetic position of the Middle Eastern Teratoscincus keyserlingii. «Molecular Phylogenetics and Evolution». 36 (1), s. 188—193, 2005. doi:10.1016/j.ympev.2005.03.025
  • R. Macey et al. (2005) The complete mitochondrial genome of a gecko and the phylogenetic position of the Middle Eastern Teratoscincus keyserlingii Molecular Phylogenetics and Evolution 36(1), pp. 188—193