Baldushk

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Baldushk
Administrative Unit
Baldushk is located in Albania
Baldushk
Baldushk
Coordinates: 41°13′N 19°48′E / 41.217°N 19.800°E / 41.217; 19.800Coordinates: 41°13′N 19°48′E / 41.217°N 19.800°E / 41.217; 19.800
Country Albania Albania
County Tirana
Municipality Tirana
Government
 • Administrator Ilir Bermeta
Population (2011)
 • Administrative Unit 4,576
Time zone CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Postal Code 1035
Area Code (0)49

Baldushk(Oak of Bala) is a village and a former municipality in the Tirana County, central Albania. At the 2015 local government reform it became a subdivision of the municipality Tirana.[1] The population at the 2011 census was 4,576.[2]

Villages[edit]

The municipal unit Baldushk consists of 14 villages:[3]

References[edit]

 1. ^ Law nr. 115/2014[permanent dead link]
 2. ^ 2011 census results
 3. ^ http://www.aac-al.org/komuna_info.php?idk=2522&idr=19&idq=11&l=a

Trashëgimia natyrore

                            Guva e Shpatës

Guva e Shpatës është shekullore dhe e vetme në këtë fshat për nga përbërja e saj. Në shtator 1943 kur u bë lufta e Rrovës në këtë guvë u strehuan për 3-4 ditë forcat gjermane dhe u mbrojtën nga shiu. Në këtë guvë shekullore e ke Tiranën si në pëllëmbë të dorës, po ashtu dhe fshatrat që ndodhen në distaca të largëta të cilat shikohen me sy të lirë. Fshati Shpatë merrte sinjale lufte apo gëzimi nëpërmjet zjarreve nga fshatrat Petrelë,Krujë, Ndroq, Prezë etj. Në këtë guvë meqë ishte në hyrje dhe dalje të fshatit priteshin dhe përcilleshin miqtë, bëheshin pajtime njerëzish dhe fisesh. Përsa i përket gjatësisë së tunelit prej 30 metrash, ai u zgjatua në vitet 1971-1973 nga komunizmi për strehimin e fshatarëve apo forcave partizane.

                            Çezmja e Mamicës

Çezmja e Shpatës është ndërtuar nga një kurbetli që kishte emigruar në Turqi para 600 vjetësh. Erdhi në Shqipëri me një pasuri të konsiderueshme. Nuk kishte as familje dhe as fëmijë. Kishte dashur që në prefekturën e Elbasanit të ndërtonte në burimet e pashterueshme nga një çezme me te gjithë parametrat e kohës. Ai ndërtoi gjithsej shtatë çezma të tilla. Meqenëse Shpata bënte pjesë në prefekturen e Elbasanit ai e bëri dhuratë këtë çezmë për fshatin Shpatë. Origjinal si çezmja e Shpatës ishte edhe çezmja në Fikas të Elbasanit ngjitur me Metalurgjinë. Motra e Skënderbeut, Mamica ishte martuar në Petrelë. Duke qenë se Shpata ishte një vend piktoresk, me ajër të pastër, me plot pemë dhe ujë të bollshëm nga cezmja e saj, Mamica rrinte dhe kalonte pushimet ne Çarjet e Shpatës që ishin pranë kësaj çezmeje. Prandaj dhe mori emrin çezma e Mamicës.

                            Ujëvara e Askolaj

Shkëmbi “Askolaj”, është një ndër ujëvarat që rrethon Tiranën, ka një lartësi prej 25-30 metra gjendet ne fshatin Kakunjë, në njësinë administrative të Baldushkut. Edhe pse është pak ose aspak e dëgjuar është një ndër ujvarat që ka nje bukuri të vecantë.Ky oaz jo shumë larg nga Tirana mund të ndryshojë ditën tuaj. Rruga Tiranë-Kakunj zgjat 60minuta me makinë, pjesa tjeter e udhëtimit që duhet të përshkohet në këmbë zgjat afërsisht 45 minuta për shkak të terrenit të vështirë që ka kjo zonë. Përgjatë këtij udhëtimi mund të shihen mjaft pamje piktoreske.

Por normale që gjatë vizitës së këtij vendi ju duhet të keni me vete mjetet e duhura si: çantë shpine,kepucë të përshtatshme dhe rroba për tu ndërruar. Sic ju thamë edhe më sipër gjatë rrugës është edhe ky shkëmb sipër një peme që qendron aty më shumë se 50 vite dhe të gjithë i habit ky fakt.

 1. ^ Each of the 11 divisions is an administrative unit