Cite de l'Ocean et du Surf

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Cité de l'Océan et du Surf
General information
Location Biarritz, France
Construction started 2005
Completed 2011
Opening June 2011
Technical details
Floor area 38000 sqm
Design and construction
Architect Steven Holl Architects with Solange Fabião

The Cité de l'Océan et du Surf, which opened in Biarritz, France in June 2011, is a museum designed by Steven Holl Architects in collaboration with Solange Fabião.[1] The design was the winning scheme of an international competition held in 2005. Based on the concept "under the sky" and "under the sea," the building features a strongly curving roof, which also shapes the space of the public plaza, tilted towards the horizon and the ocean.

The 3800sm building, which houses gallery spaces, an auditorium, a restaurant, cafeteria and administrative offices, is part of a larger site, with a public landscape that flows seamlessly from the museum's plaza to the water.

For the Cité de l'Océan et du Surf, Steven Holl has received several awards, including the 2011 Emirates Glass LEAF Award, the 2012 American Architecture Award, and an Annual Design Review prize.

References[edit]

External links[edit]

Coordinates: 43°27′44″N 1°34′20″W / 43.4622°N 1.5723°W / 43.4622; -1.5723