Palace of the High-Courier

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Correio-Mor Palace)
Jump to: navigation, search
Palace of the High Courier (Palácio do Correio-Mor)
Palace of the Correio-Mor
Palace (Palácio)
Palácio do Correio-Mor de Loures.JPG
An obique image of the Palace of the Postmaster General of Portugal, showing entrance gate and southern wing
Official name: Palácio e Quinta do Correio-Mor
Named for: High Courier of the Kingdom of Portugal
Country  Portugal
Region Lisbon
Subregion Greater Lisbon
District Lisbon
Municipality Loures
Location Loures
 - elevation 50 m (164 ft)
 - coordinates 38°49′39.22″N 9°11′3.65″W / 38.8275611°N 9.1843472°W / 38.8275611; -9.1843472Coordinates: 38°49′39.22″N 9°11′3.65″W / 38.8275611°N 9.1843472°W / 38.8275611; -9.1843472
Length 59.75 m (196 ft), Southwest-Northeast
Width 80.5 m (264 ft), Northwest-Southeast
Architects António Canevari, F.G. Berger
Style Baroque
Materials Ashlar masonry, Limestone, Stucco, Wood
Origin fl. 1606
 - Initiated c. 1735
 - Completion c. 1766
Owner Portuguese Republic
For public Public
Easiest access Ramal da Estrada Nacional E.N.8 (Loures-Malveira), access road circling the gardens
Management Instituto Gestão do Patrimonio Arquitectónico e Arqueológico
Operator Palácio Correio Mór-Soc. Imobiliária Turística S.A.
Status Property of Public Interest
Imóvel de Interesse Público
Listing Decree 47/508; Diário do Governo, 20 (24 January 1967)
Wikimedia Commons: Palácio do Correio-Mor
Website: http://www.palaciodocorreiomor.pt/

The Palace of the High Courier of Loures (Portuguese: Palácio do Correio-Mor), is a palatial residence in the civil parish of Loures, in the municipality of the same name in the periphery of the Portuguese capital of Lisbon. The imposing Baroque-era residence, is a "U"-shaped layout, consisting of courtyard leading to staircase and two-storey building decorated in azulejos, stucco artistic works and paintings, that was once home to the Counts and Marquesses of Penafiel.

History[edit]

A 17th-century painting of the High-Courier, António Gomes da Mata Coronel – 6th Correio-Mor (1607-1641)

There are records showing the existence of residences in this location, since the 16th century, and that at the end of the century, the family of Gomes de Elvas rented the Quinta da Mata from the monastery of Odivelas.[1] A Jewish family, uncommon for the time, in 1606 King Philip III of Spain bestowed Luís Gomes de Elvas Coronel a noble title, in gratitude for his services to the Crown (during the Iberian Union). At the same time, the monarch altered his surname to in conformity to New Christian requirements, to Gomes da Mata.[1][2][3] Simultaneously, he conferred on the nobleman the title of High-Courier (or Postmaster General), which consolidated his importance to the Kingdom's commercial or financial sectors. In this epoch, the buildings of the estate, corresponding to the southern wing were simple structures, until the beginning of the 18th century.[4]

Luís Vitório de Sousa Coutinho da Matta, 9th Correio-Mor moved into the manor in Quinta da Matta in 1730, where the southern wing of the Palace is today located.[2] In 1735, the square/courtyard was reconstructed, taking on its current visible form, by the son, José António da Matta de Sousa Coutinho.[2] The great interventions began in the chapel, whose tower was completed in 1744.[1][2] These early interventions were terminated ten years later, and consecrated by patriarch D. Tomás de Aleida (owner of the Palace of Santo Antão do Tojal), who died in 1754.[1][5]

New interventions occurred in the 18th century, just following the 1755 Lisbon earthquake, under the direction of José António da Mata de Sousa Coutinho, 10th Correio-Mor, and concluded in the gardens and farm, between 1765 and 1766, while the palace was completed in 1766, although the interiors were not completed until 1790.[1]

Many of these adaptions and remodelling continued on until 1790, when José António's son, Manuel José da Matta Sousa Coutinho took up the title of the 11th and last official High Courier.[2] After this, the title was reincorporated by the Crown, and Manuel José received a rent and noble peerage (1st Count of Penafiel), while renting out the estate until 1812.[2]

In 1833, he returned from self-imposed exile (owing to the Napoleonic conflicts), where he yielded the residence to shelter the injured from the Liberal Wars.[2] At the same time, he begin a process of remodeling to improve the spaces, including painting the ceiling in the Sala do Brasão and adding framed paintings over the doors, as well as restoring many of the azulejos in the building.[2]

The marriage of his daughter (in 1859) resulted in the transfer of ownership to her, and her husband, a Brazilian diplomat.[2] By 1871, improvements to the Sala Central (Central Hall) and Sala de Música (Hall of Music), which received stucco decoration, were completed under their stewardship.[2]

The residence remained in the hands of the descendents of the last High-Courier (Manuel José da Matta Sousa Coutinho) and the Counts/Marquesses of Penafiel, who allowed the building to fall into ruin.[1][2] As a result and owing to financial difficulties, in 1875, the property is sold to Quirino Luís António Louza.[1] His daughter, Filipa Maria Lousa Canha, who was married to José Baptista Canha, contracted craftsmen to complete a few restoration projects.[1][2] But, following her death, the palace was abandoned and began a slow decline. The last descendent of this family, Assunção Lousa Canha, died in 1961.[2]

In 1966, Miguel Quina acquired the property, initiating a total restoration of the building, creating the Casa Agrícola da Quinta da Matta (Agricultural House of the Matta Estate).[1][2] As part of this project, in 1967, CIMOBIM Companhia Imobiliária e do Investimento SARL was authorized to proceed with the restoration and reintegration of the palace, under the direction of architects F.G. Berger.[2]

The property was nationalized in 1975. The ongoing restoration work on the palace was interrupted in 1976, with the restoration of the southern and central wings, in addition to the service areas.[2]

Architecture[edit]

An engraving of the Quinta da Matta, showing front profile

The palace is located on the outskirts of the parish of Loures, on large tracts of forested lands that include a sizeable "frontyard". Entrance to the building is made by accessing the main gate, that includes a portico with the sculpted coat-of-arms of the Counts/Marquesses of Penfiel.[2]

The layout of the building follows a "U"-shaped plan, comprising a central body that extends to the formal gardens in the rear (that also includes a tower in the southwest) and lateral wings (north and south).[1][2]

It is a two-storey building, separated by friezes and an intermediary mezzanine, with tiled roof. Generally, the facades are broken by a regular fenestration: with a mixture of vertical rectangular and rounded doorways, in addition to oculae, on the first floor, square windows on the intermediary levels and rectangular windows that include pediments on the third floor, while a large pediment completes the second-floor of the central body.[1][2] In this central wing, entry is made by two rounded doorways in the courtyard, flanked on either side by three oculae; the second floor continues with square windows, while the third floor includes tall rectangular windows and pediments.[1][2] Above the first-floor rounded doors are three large windows (the largest being the central), that are surmounted by a curved pediment with the image of Nossa Senhora da Oliveira (Our Lady of the Olive Tree), and topped by pinnacles.[2]

The first floor is taken up by agricultural dependencies: a wine cellar consisting of three naves, stables and a kitchen decorated in azulejo tile (showing an undetermined figure, meat and fish).[1][2]

Access to the "noble's entrance" (on the second floor) occurred by way of a central staircase from the courtyard. At the top of this staircase is a fountain with "Samaritan" and sculpted figures on either side holding medallions with the busts of the property-owners.[2]

The halls of the residence are decorated in azulejo, paintings and works in stucco. Such as the Central Hall, with azulejo depicting the life of man, in parallel with another depicting the construction of a ship. Other rooms of interest are the Sala dos Troféus (Trophy Hall), Sala das Estações (Hall of Seasons), Sala da Fauna (Hall of the Faun) and the Sala da Música (Hall of Music). The azulejos of the Sala de Caça (Hunting Room) are part of the "grand production" of the Joanino Baroque, or artistic period during the reign of King John V of Portugal, which were ultimately completed by Bartolomeu Antunes.[2] From the beginning of the Rococo were the Sala das Estações, and Sala da Fama (both painted in blue), and the second group, consisting of the Sala das Trofeus and Sala de Música, which were completely later.[2]

The chapel is a rectangular structure, with walls in stucco, retable with columns, and framed ceiling. Although the palace is an excellent example of the Baroque civil architectural style, owing to its grande dimensions and rich decorative interior, this chapel is counterpoint, seemingly confined and austere.[1][2]

To the rear of the central body is garden of boxwood, with central lake and a few statutes. Also on the estate is a waterfall and tank, with azulejo panels showing the Metamorfoses de Ovídio (Metamorphoses).[1][2]


References[edit]

Notes
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Palácio e Quinta do Correio-Mor" (in Portuguese). Lisbon, Portugal: IGESPAR - Instituto de Gestão do Património Arquitectónico e Arqueológico. 2011. Retrieved 30 April 2012. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Noé, Paula (1991), SIPA, ed., Palácio do Correio-Mor (v.PT031107070012) (in Portuguese), Lisbon, Portugal: SIPA – Sistema de Informação para o Património Arquitectónico, retrieved 30 April 2012 
  3. ^ Matilde Figueiredo Tamagnini (1977), p. 116
  4. ^ Anne de Stoop (1986), p. 34
  5. ^ Matilde Figueiredo Tamagnini (1977), p. 155
Sources
  • Azevedo, Carlos de; Ferrão, Julieta; Gusmão, Adriano de (1963), Monumentos e Edifícios Notáveis do Distrito de Lisboa (in Portuguese), Lisbon, Portugal 
  • Vasconcelos, Florido de (1966), "Consideração sobre Estuque Decorativo", Boletim do Museu Nacional de Arte Antiga (in Portuguese), 5 (2), Lisbon, Portugal, pp. 34–43 
  • Azevedo, Carlos de (1969), Solares Portugueses (in Portuguese), Lisbon, Portugal 
  • Vaz, Maria Máxima (1986), Património Histórico-Artístico, Loures Tradição e Mudança: I Centenário da Formação do Concelho 1886-1986 (in Portuguese), 1, Loures, Portugal, pp. 87–136 
  • Meco, José (1989), Azulejaria Portuguesa (in Portuguese), Lisbon, Portugal 
  • Carta Arqueológica do Município de Loures (in Portuguese), Loures, Portugal, 2000 
  • Tamagnini, Matilde Figueiredo, "Palácio do Correio-Mor em Loures", Belas Artes, Revista e Boletim da Academia Nacional de Belas-Artes (in Portuguese) (31) (Série 2 ed.), pp. 101–122 
  • Stoop, Anne de (1986), Quintas e palácios nos arredores de Lisboa (in Portuguese), Lisbon, Portugal 

See also[edit]