Giuseppe Schirò Di Maggio

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Giuseppe Schirò Di Maggio
Native name Zef Skiro Maji
Born (1944-01-11) January 11, 1944 (age 73)
Hora e Arbreshëve
Occupation writer,journalist,poet,dramatist
Language Italian,Albanian
Citizenship Italian

Giuseppe Schirò Di Maggio (Arbërisht Zef Skiro Di Maxhio), born in 1944, is an Arbëreshë poet and dramatist of Piana degli Albanesi in Sicily.[1][2]

He studied at the Università di Palermo. Schirò Di Maggio is currently the editor-in-chief of the magazine Albanian World (Italian: Mondo Albanese or Albanian: Bota Shqiptare), and the children's school text books Udhëtimi and Udha e Mbarë.

Works[edit]

Poems[edit]

 • Nëpër udhat e Parrajsit Shqipëtarë dhe t'Arbëreshë (Travelling though Albanian and Arberesh paradises) - Piana degli Albanesi, 1974.
 • Lufta e mivet me brethqit (Battle of Frogs and Mice) - Piana degli Albanesi, 1975.
 • Fatosat (The daring ones) - Settimo Torinese, 1977/79.

Poetry[edit]

 • Sunata (Sonata), collection of poetry written 1965/'75 - Settimo Torinese.
 • Më para se të ngriset (Before dusk) - Settimo Torinese, 1977.
 • APKLPS, fotofjalë (APL:PS, photowords) - Settimo Torinese, 1980.
 • Kopica e ndryshku (The moth and the rust) - Palermo, 1981.
 • Gjuha e bukës - ed. Ali Podrimja, Rilindja, 1981 - Prishtina.
 • Përtej maleve prapa kodrës (Across the mountains behind the hill), ed. Nasho Jorgaqi - Shtepia Botuese "Naim Frashëri", Tirana, 1985.
 • 'Vjeç të tua 500 (500 years of you) - Mondo Albanese, 1988.
 • Laerti, i jati (Laert, the father) - Mondo Albanese, Piana degli Albanesi, 1989.
 • Metaforë (Metaphor) - Mondo Albanese, 1990.
 • Kosova Lule (Kosovo Flower) - Mondo Albanese, 1991.
 • Anije me vela e me motor (Sailboat with motor) - Mondo Albanese, 1992.
 • Ne pas se pencher au dehors (Do not lean out) - Mondo Albanese, 1994.
 • Poezi ghushtotre e tjera (August poetry and others) - Mondo Albanese, 1995.
 • Kopshti im me dritare (My garden with windows) - Mondo Albanese, 1996.
 • Dhembje e ngrirë (Frozen pain), ed. Anton Nikë Berisha - Palermo, 1998.
 • Gieometri dhe ikje (Geometry and escapes) - Mondo Albanese, 1998.
 • Sontete (Sonnets) - Mondo Albanese, 1999.
 • Poezi dashurie në kohë vdekjeje (Love poetry at a time of death) - Kosova Martire Secondo Trimestre, 1999.
 • Atje kam (There I have), bilingual verses, ed. Salvatore Sciascia, Caltanissetta, 2004.
 • Ishuj (Islands) - Piana degli Albanesi, 2007.
 • Trimdita (Braveday) - Piana degli Albanesi, 2009.

Theatrical plays[edit]

 • Dashuri magjkië (Magical love) - Mondo Albanese, 1982.
 • Pethku (The legacy) - M. Albanese, 1982.
 • Paja (Dowry) - M. Albanese, 1983.
 • Mushti 1860 (The must 1860) - M. Albanese, 1984.
 • Shumë vizita (Many visits) - M. Albanese, 1986.
 • Oremira (Talisman) - M. Albanese, 1988.
 • Për tokën fisnike të Horës (From the noble land of Piana) - M. Albanese, 1989.
 • Investime në jug (Investments in the south) - M. Albanese, 1990.
 • Mëso artën (Learn the art) - M. Albanese, 1992.
 • Gjinde si tjera (People like others) - M. Albanese, 1992.
 • Kërkuesit (The searchers) - M. Albanese, 1994.
 • Lule të shumta ka gjinestra (Genista has many flowers) - Quaderni di Biblos, Comune di Piana degli Albanesi, 1997.
 • Ujët e Rruzahajnit (Water of Ruzahajn) – M. Albanese, 1999.
 • Flutura çë do fluturonjë (The butterfly that wants to fly), Piana degli Albanesi, 2005.
 • Gjëndje e përkohshme (Temporary situation), Piana degli Albanesi, 2006.

References[edit]

 1. ^ Elsie, Robert; England), Centre for Albanian Studies (London, (2005). Albanian literature: a short history. I.B.Tauris. pp. 206–. ISBN 978-1-84511-031-4. Retrieved 11 August 2011. 
 2. ^ Gjovalin Shkurtaj (1984), Shpirti i arbrit rron: Shënime dhe të dhëna për arbëreshët e Italisë, Tirana: Shtëpia Botuese "8 Nëntori", p. Preface, ASIN B0000CS060