Gjin Progoni

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Gjin Progoni
Lord of Kruja
Reignc. 1200 – 1208
PredecessorProgon of Kruja
SuccessorDhimitër Progoni
Titles and styles
Archon, Lord
Died1208
Noble familyProgon family
FatherProgon of Kruja

Gjin Progoni (Latin: Ginius[1]) was an archon (or lord) of Kruja, located in present-day Albania, from c. 1200 until his death in 1208.[2] He succeeded his father, Progon of Kruja, becoming the second ruler of the House of Progon.[2] Gjin was succeeded by his younger brother Dhimitër Progoni.[2]

See also[edit]

References[edit]

Citations[edit]

  1. ^ Eqrem Çabej (1987). Studime etimologjike në fushë të shqipes. Akademia e Shkencave e RPS të Shqipërisë, Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë.
  2. ^ a b c Ducellier 1999, p. 786: "Even if it is hard to identify the outlook of Prince Gjin, the son of Progon, who died in 1208, it is clear that his successor, Dhimitër, saw Venice as the main enemy..."

Sources[edit]

Gjin Progoni
 Died: 1208
Regnal titles
Preceded by
Progon of Kruja
Lord of Kruja
1198–1208
Succeeded by
Dhimitër Progoni