Halit Berzeshta

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Halit Bej Berzeshta, 1840-1909

Halit Bej Bërzeshta (1840 – 1909) was a famous Albanian warlord from the Librazhd region in central Albania.

Biography[edit]

Bërzeshta was born in Bërzeshta, Vilayet of Monastir, Ottoman Albania (today Librazhd District, Albania) in 1840.
He was a member of the Secret Association of the Albanians of Monastir (Albanian: Organizata e Fshehtë e Shqiptareve të Manastirit),[1] the Secret Committee for the Liberation of Albania, and one of the main Albanian activists in Monastir,[2][3] where he joined forces with Bajo Topulli supporting guerrilla fighting against the Ottoman government. He died in 1909.

References[edit]

  1. ^ Reshat Nexhipi. Shtypja dhe rezistenca shqiptare në Maqedoni nëpër shekuj. Manastir : [s.n.] p. 149. OCLC 78705393. 
  2. ^ Vebi Xhemaili (2013-11-14), Manastiri qender e levizjes kombetare shqiptare dhe reformat e Myrstagut [Monastir, center of Albanian national movement and Murstag Reforms] (in Albanian), zemrashqiptare.net, retrieved 2013-12-29, Në këtë kohë më aktivë në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare në Manastir ishin: Halit Bërzeshta dhe Fehim Zavalani 
  3. ^ Kristaq Prifti (Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Inst. i Historisë) (2002). Lidhja Shqiptare e Pejës : lëvizia kombëtare 1896-1900. Tirana: Botimet Toena. p. 177. ISBN 9789992716199.