Hing Hay Park

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Hing Hay Park (Seattle))
Jump to navigation Jump to search
Hing Hay Park
Hing Hay Park 01.jpg
Looking roughly northwest from Hing Hay Park
Traditional Chinese 慶喜公園
Simplified Chinese 庆喜公园
Literal meaning Celebrate Happiness Public Park
(figuratively, "Park for Pleasurable Gatherings")
Hanyu Pinyin Qìngxǐ Gōngyuán
Yale Romanization Hinghéi Gūngyún
Jyutping Hing3hei2 Gung1jyun2

Hing Hay Park (Chinese: 慶喜公園) is a 0.3-acre (1,200 m2) public park in the Seattle Chinatown-International District of Seattle, Washington. Specifically, the park is within the Seattle Chinatown Historic District (US National Register of Historic Places, 1986). Both are within the Seattle Chinatown International District (City Ordinance 119297). At the corner of S. King Street and Maynard Avenue S., the park has an authentic pavilion in the center, along with benches and chess tables. Placed on a diagonal in the southeast corner is a small hanging bulletin board with its own tiled roof. One side contains an outdated map of the district and the other is for community news. Its placement is according to principles of feng shui. Parallel placement would have blocked the qi from flowing into the businesses on the opposite side of the street. Tai chi classes and free music are presented in the summer. The annual Dragon Fest also centers on Hing Hay Park.

The pavilion and furniture were donated by the then Mayor of Taipei after a visit to Seattle in the early 1970s. He met with then King County Council member Ruby Chow, who explained to him that the city had purchased and torn down the condemned buildings on the land, proposing a park instead, but it needed to be as care free as possible because the city could not afford on going maintenance costs. After discussions with Ruby Chow, the mayor of Taipei offered to donate the brickwork, pavilion and bulletin board from his own private funds. He sent over a crew of trained workers to aid in its construction.

Using funds from a voter-passed parks levy, the city Parks Department purchased the former post office site on the west side. The new section will almost double Hing Hay's current size. The new design includes seating, landscaping and a welcoming gateway that doubles as a performance space. The Friends of Hing Hay Park, formed in 2012, meets regularly to work with the internationally known design team. Coordinates: 47°35′54.8″N 122°19′31.3″W / 47.598556°N 122.325361°W / 47.598556; -122.325361

It is mentioned in a Blue Scholars song, "Talk Story" from The Long March EP.

External links[edit]