Kuggen

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Kuggen
Kuggen
Kuggen is located in Västra Götaland
Kuggen
Location within Västra Götaland
General information
TypeOffice building
AddressLindholmsplatsen 1
Town or cityGothenburg
CountrySweden
Coordinates57°42′24″N 11°56′20″E / 57.706753°N 11.938886°E / 57.706753; 11.938886
Construction startedOctober 2010
CompletedMarch 2011
LandlordChalmersfastigheter AB
Technical details
Structural systemConcrete framing
Floor count5 floors and cellar
Floor area5,350 sqm
Lifts/elevators1
Design and construction
ArchitectGert Wingårdh, Jonas Edblad Charlotte Erdegard and Danuta Nielsen
Architecture firmWingårdh Arkitektkontor
Structural engineerTyréns
Main contractorPeab
Awards and prizesMIPIM Sustainability award (2009)

Kuggen (Swedish for 'the (cogwheel) cog') is a building owned by real estate company Chalmersfastigheter for Chalmers University of Technology in Gothenburg, Sweden, designed by Wingårdh arkitektkontor.[1] Construction started in October 2010 and was finished in March 2011. The building is located on the Lindholmen campus, where it is connected to the neighboring buildings Jupiter and Science Park by two walkways on the first floor.[2]

Design[edit]

Front view of Kuggen

The skin is made of six different shades of red and two shades of green which is executed in glazed terracotta. ”Kuggen” is circular to minimize the ratio between skin and area. Every floor level adds two bays making the building grow in size for every added floor. The center of each circle is shifted so the southern elevation gets the longest shadow. A movable sunscreen tracks the sun and adds to the shade to the two top floors. (Existent buildings cast their shadows on the lower levels).

Green building[edit]

Kuggen makes use of green building technology on four different levels: adaptive ventilation, adaptive lighting, interactive heating and cooling systems, and effective daylighting. The ceramic panels used for the facade were chosen for their longevity. The windows are triangular allowing daylight to follow the ceiling deep into the building while staying at a low ratio (30%) of the elevation surface. The result is a building aiming at an energy consumption of 60 kW/y/sqm well below what is considered a green building, while providing state of the art comfort (temperature within individual offices range between 22-26 degrees Celsius).[3][4]

Awards[edit]

References[edit]

  1. ^ "Wingårdh Arkitektkontor AB". Wingardhs.se. Retrieved 2011-10-19.
  2. ^ VTI. ""Kuggen" - Lindholmsplatsen | Lindholmen Science Park". Lindholmen.se. Archived from the original on 2012-04-03. Retrieved 2011-10-19.
  3. ^ "Kuggen". World Buildings Directory. Archived from the original on 2012-04-24. Retrieved 2011-10-19.
  4. ^ "Wingårdh Arkitektkontor — Kuggen — Europaconcorsi". Europaconcorsi.com. Archived from the original on 2011-10-27. Retrieved 2011-10-19.

External links[edit]