Patiška Reka

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Patiška Reka

Патишка Река
Patishka Rekë
Village
Patiška Reka and Karadžica mountain
Patiška Reka and Karadžica mountain
Patiška Reka is located in Republic of North Macedonia
Patiška Reka
Patiška Reka
Location within Republic of Macedonia
Coordinates: 41°48′N 21°19′E / 41.800°N 21.317°E / 41.800; 21.317Coordinates: 41°48′N 21°19′E / 41.800°N 21.317°E / 41.800; 21.317
CountryRepublic of Macedonia
MunicipalitySopište municipality
Statistical regionSkopje Statistical Region
Population
 (2002)
 • Total579
Time zoneUTC+1 (CET)
 • Summer (DST)UTC+2 (CEST)
Car platesSK
Website.

Patiška Reka (Macedonian: Патишка Река, Albanian: Patishka Rekë) is a village in the municipality of Sopište, Republic of Macedonia.

Demographics[edit]

In the 19th century some Christian Albanian speaking villagers from Upper Reka migrated to Patiška Reka where they constituted the local Orthodox village population and remained Albanian speaking until World War Two,[1] living among Muslim Albanians before relocating to Skopje thereafter.[2]

According to the 2002 census, the village had a total of 579 inhabitants.[3] Ethnic groups in the village include:[3]

References[edit]

  1. ^ Murati, Qemal (2011). "Gjuha e humbur: Vëzhgime historike, linguistike, onomastike dhe folklorike rreth shqiptarëve ortodoksë në etnoregjionin e Rekës së Epërme të Mavrovës [Lost Language: Historical, Linguistic, Onomastic and Folkloric observations about the Orthodox Albanians in ethno-region of Upper Reka in Mavrovo]". Studime Albanologjike. 3: 89. "Por edhe sipas të dhënave të P. Skokut, nga viti 1941, gratë shqiptare nga vendet e banimit të luginës së Shkupit (me origjinë nga Reka e Epërme – Q.M.) flisnin vetëm shqip, me gjithë simbiozën me popullsinë sllave dhe fenë e përbashkët ortodokse...Në Patishkë nuk flasin serbo-maqedonisht as ato gra shqiptare që janë të fesë ortodokse (Skok 1978). [But according to P. Skok, during 1941, the Albanian women from the areas of residence within the valley of Skopje (with origins from Upper Reka - Q.M.) spoke only Albanian, with all the symbiosis with the Slavic population and shared Orthodox religion ... In Patishka they do not speak Serbian-Macedonian nor those Albanian women who are of the Orthodox religion (Skok 1978).]"
  2. ^ Idrizi, Xhemaludin (2003). Mikrotoponimia e Karshikës së Shkupit [Microtoponyms of Skopje’s Karshiaka region. Skopje: Interdiskont. p. 55. ISBN 9989-815-37-2. "Patishka - Reka (Патишка Река). Fshati ka qenë i banuar me shqiptarë të krishterë dhe shqiptarë myslimanë. Tani aty jetojnë vetëm shqiptarë të konfesionit mysliman, ndërsa shqiptarët e krishterë janë shpërngulur pas vitit 1945. [Patishka - Reka (Патишка Река). The village has been inhabited by Christian Albanians and Muslim Albanians. Now there resides only Albanians Muslims, and Christian Albanians were migrated after 1945.]... Dihet se fshati ka qenë i banuar edhe me shqiptarë të krishterë (ortodoksë) edhe me shqiptarë myslimanë. Një informator me emrin Bajram thoshte: "Ne zhakun (gjakun) t'përziet e kena. Shqiptarët e krishterë janë shpërngulur në Shkup pas vitit 1945 e mëtej dhe të gjithë e kanë humbur identitetin kombëtar shqiptar, janë maqedonizuar. Shqiptarë të krishterë në këtë fshat ka pasur deri në vitet 60-ta. [It is known that the village was inhabited by Albanians who were Christian (Orthodox) and by Muslim Albanians. One informant called Bayram said: "In our blood we were mixed. Christian Albanians have moved to Skopje after 1945 onwards and have lost all of the Albanian national identity, and have become Macedonian. There were Albanian Christians in this village up until the 1960s."]
  3. ^ a b Macedonian Census (2002), Book 5 - Total population according to the Ethnic Affiliation, Mother Tongue and Religion, The State Statistical Office, Skopje, 2002, p. 174.

External links[edit]