Power tower (Linz)

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Power Tower
Power Tower ganz.jpg
The Power Tower by day.
General information
Type Office Tower
Town or city Linz
Country Austria
Coordinates 48°17′36″N 14°17′26″E / 48.29333°N 14.29056°E / 48.29333; 14.29056
Current tenants Energie AG
Construction started 2006
Completed 2008
Inaugurated 2008-09-08
Height 74 m
Technical details
Floor count 19
Floor area 22,652 m^2
Design and construction
Architect Kaufmann
Architecture firm Weber & Hofer, Zürich, Switzerland
The Facade of the Power Tower
Integrated louvers to manage solar gain.

The Power Tower is the first high-rise office tower to attempt to meet the strict Passive House energy efficiency building standard. It was built to house the corporate headquarters of the Austrian utility company Energie AG in Linz, Austria.

In accordance with the Passive House standard the building has no connection to the local district heating system, and requires no fossil fuel inputs to maintain a comfortable interior climate, resulting in much lower carbon dioxide emissions than comparable buildings.

History[edit]

In 2004 Energie AG decided to replace its corporate headquarters, built in the 1930s, with a much more efficient building. After an architectural competition the Zürich firm Weber/Hofer was chosen to lead the design effort. In the spring of 2006 construction began on the 3,750 m^2 lot. The site houses a parking garage, a two story building, and the 19-story office tower. Construction was completed in the late summer of 2008, and the building now provides offices for 600 employees of 13 different companies.

August 2005 Staff relocated to temporary accommodations
November 2005 Old building gutted
January 2006 Demolition begins
March 2006 Excavation of site and geothermal wells
May 2006 Construction begins
September 2008 Occupation of the building

Building Energy Systems[edit]

The Power Tower minimizes its external energy consumption via several integrated systems.

Advanced Building Envelope[edit]

The building envelope was specially engineered to allow maximum daylighting while minimizing solar gain, which would normally be excessive and require a great deal of active cooling, given that two thirds of the facade is composed of glazing.

Geothermal Heating and Cooling[edit]

Beneath the building, 46 geothermal wells, each 150 m deep were drilled prior to construction.

References[edit]